Добрият пример

Стара Загора приема третото си голямо първенство за два месеца

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 20 Юни 2015
0
111
Lap.bg

Докато в София се питат ще я бъде ли една от футболните емблеми на града ЦСКА, във Варна се надпреварват с времето, за да се играе Световна лига във все още неремонтираната до край зала „Конгресна”, а в Пловдив и Русе довършват зали, строящи се от години, в сърцето на страната има един град, който демонстрира, че дори у нас невъзможни мечти няма.

Този уикенд шестият по големина град в България – Стара Загора ще бъде домакин на трета поредна голяма спортна проява. И все на ниво европейско първенство.

В града мечтаят за голяма зала

Следващата мечта на управляващите и ангажираните със спорта в Стара Загора е изграждането на голяма многофункционална зала.

Мястото за нея вече е определено – в новоизграждащия се парк в западния край на града. Финансирането трябва да дойде от европейските програми, които предстои да бъдат отворени.

„На Стара Загора й приляга една голяма зала. Сега ако решим да направим концерт или нещо друго на закрито няма къде. Да, в другите градове подобни съоръжения са губещи, но това е защото не са проектирани както трябва. Ние ще искаме в плана да бъде заложено наличието на търговски обекти. Ще поканим и големите вериги да влязат вътре”, обяснява кметът Живко Тодоров.

Финансиране се търси и за изграждането на модерна и голяма зала за ракетлон – бадминтон, тенис на корт, тенис на маса и скуош. Тя обаче ще бъде разположена в центъра на града.

В началото на май градът прие част от срещите от континенталния шампионат по футбол за юноши до 17 години. И се справи повече от блестящо, защото на откриването бе записан рекорд по посещаемост на срещи от тази фаза на шампионата.

Последва домакинство на европейското първенство по все още не съвсем познатия у нас спорт, наречен ушу. Под термина са обединени китайски бойни изкуства, а най-важната оценка дойде от присъствието в България на вицепрезидента на Международния олимпийски комитет Юй Цзайцин.

Сега Стара Загора е изправена пред тест №3 за възможностите на ръководителите на града, зрителите и бизнеса. Днес на стадион „Берое” ще се проведе европейското отборно първенство по лека атлетика. 500 състезатели и треньори от осем отбора плюс двамата претенденти за шефския стол в третата по влияние световна спортна федерация ще се съберат в Стара Загора за шампионата във Втора лига.

За пореден път градът ще бъде уважен и от спортния министър Красен Кралев. Първият човек на спорта у нас ще даде вечеря за двете легенди, които спорят за шефското място – Сергей Бубка и сър Себастиан Коу. За феновете на спорта имената и на двамата са добре познати, за феновете на леката атлетика те говорят страшно много.

Присъствието им именно в България, по същото време, по което на още две места по света се провеждат лекоатлетически състезания, при това в доста по-елитните групи, е безспорно признание за мястото на страната ни в световната лека атлетика.

И още едно признание, този път от българска страна. Зрителите, които посетят стадион „Берое” ще имат привилегията да гледат на живо една от големите звезди на този спорт у нас – Ивет Лалова.

Ивет: Енергията от българската публика е несравнима

Мотивацията ми за европейското отборно първенство е много по-голяма, отколкото за друго състезание. Когато мога да допринеса нещо за българския тим е чест. Когато се състезавам пред българска публика, е огромна чест.

Тук усещам огромна любов и енергия и всичко това ми помага да бягам много по-бързо. За мен е най-голямо щастие и удоволствие, когато бягам в България. Тази енергия, която всеки спортист получава от българската публика, не може да се сравни с нищо.

Дори най-прекрасният, най-изпълненият стадион в света не може да замени тази родна обич и тази надежда, която се вижда в очите на хората, детската любов в очите на най-малките. Много съм благодарна на всички, които са допринесли това състезание да се случи.

На летището видях атлетите от Кипър. Попитаха ме „Ивет, къде отиваме?”. Днес ме видяха, вече посетили и стадиона и казаха, че всичко е чудесно. Това е признание и за мен, че оценяват моята страна.

 

В последните години Ивет живее и работи в Италия и рядко има възможност да участва на състезания в родината си. Последният път преди този старт отново бе в Стара Загора – на Балканиадата преди две години.

Как от град, който се бореше със зъби и нокти да запази отбора си във футболната А група Стара Загора се превърна в добрия пример за родния спорт? „Всичко това е резултат от инвестициите в спортната инфраструктура”, признава кметът на града Живко Тодоров.

От 2011 г. насам в града бяха направени една голяма и няколко по-малки площадки с фитнес уреди на открито. В идеалния център на града се появиха пет-шест футболни игрища с изкуствена настилка, които почти през целия ден са пълни.

Реновирана бе запуснатата от години лекоатлетическа писта. Изградена бе спортна зала, макар и малка. Реновиран бе и стадион „Берое”, чийто терен в момента е един от най-добрите в България. Реновирани са части и от другите два стадиона в града – в квартал „Кольо Ганчев” и стадион „Локомотив”. Промени има и в залата по бадминтон, само преди дни започна ремонт и на плувния басейн.

Сумарно сумата за всички обекти, без стадионите, грижите за които са поети от двата футболни клуба, вероятно не надвишава 5 милиона лева. По-големите инвестиции са две – реновирането на пистата и изграждането на спортната зала. Първото струваше 1,2 милиона лева, за второто бяха похарчени 2 милиона лева.

Сега инвестицията се връща. По данни на организаторите само гостите на европейското първенство по ушу са оставили на местния бизнес близо 1 милион лева. Рекламата обаче е безценна. Остава само градът, а и страната да я използват докрай.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията