Имат ли връзка звездите с реалността?

Уилшър, Грийлиш и ръгбистът Тюлаги показват отговора

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 10:55 ч., 17 Юни 2015
0
196
Getty Images

Английска надежда лежи на улицата, видимо пиян и пушил от онзи специален газ, който праща в безсъзнание за няколко секунди. На почивка в Тенерифе, Джак Грийлиш от Астън Вила явно се е забавлявал.

Няма нищо лошо, казват. След дългия сезон, под напрежение, с ежедневния стрес на популярността...

Всичко това са неща, които вероятно са верни. Но истината е, че модерните звезди твърде бързо и лесно губят връзка с реалността.

А под вниманието на социални медии и армии от последователи и запалянковци, с медийното отразяване, което надминава дори границите на истерията, когато си звезда трябва да внимаваш.

Грийлиш не е първият случай в британския спорт само за това лято. Джак Уилшър, национал на Англия, видимо пиян обиждаше Тотнъм на парада на Арсенал за спечелената Купа на ФА. И това му се размина, въпреки протестите на феновете из социалните мрежи.

Ръгбистът Ману Тюлаги обиди на сексистка основа две полицайки, а после уринира на улицата.

Глобиха го и отсега го извадиха от състава на Англия за световното през есента. Уронил престижа на спорта в страната.

Ръгбито обаче е оазис на достойното поведение, редките случаи големите асове да се издънят в публичното си поведение се наказват жестоко.

Футболът е друга работа. Там лошото поведение на хората, които са смятани за модели на младите, е историческа традиция.

От кого да се поучи Уилшър? Та той играе за клуба, чийто най-влиятелен лидер и капитан в последните 50 години бе алкохолик, лежа в затвора за шофиране в нетрезво състояние и изгуби луди пари на хазарт. Казва се Тони Адамс.

Какво да очакваме, след като през 1950-а Джак Комптън от Арсенал пие уиски на почивката във финала на Купата на ФА срещу Ливърпул, което е разрешено от мениджъра му.

Модерните звезди следват модела на поведение на връстниците им, но подплътен с огромните пари, които получават.

Освен това напрежението върху тях наистина е огромно, а психическата им способност да го владеят – недостатъчно добра, очевидно.

Изкушенията са много, а става все по-трудно да запазиш в тайна дори личните и ежедневни неща в живота си, когато си звезда от футбола.

Рокзвездите от 80-те мислеха, че нямат личен живот. Попитайте един играч от топ отбор във Висшата лига!

Санкции? Ще помогнат ли?

Какво да бъде глобен или наказан  19-годишния Грийлиш, който се е напил на ваканцията си в Тенерифе? Той не е на работа, казано образно. Това, че десетки хиляди деца, които са харесали играта му през сезона, не могат да разберат защо лежи със затворени очи на улицата, е отделен проблем.

Футболът не го приема за свой проблем и отказва да се ангажира с него. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията