Мануел Пелегрини – тихият победител

Кариерата, която напомня дълго пътешествие, минаващо през различни държави, различни култури и различни отбори.

Христиан Пулев
Христиан Пулев 10:50 ч., 17 Яну 2015
0
178
Getty Images

Пилигримите са поклонници, които предприемали пътешествие до някое свещено място, за да осъществят духовна връзка с бога.

Едно от най-посещаваните религиозни места в Европа е градът Сантяго де Компостела, известен с пътя си на духовно възраждане на ценностите.

Това въведение е достойно за сегашния мениджър на Манчестър Сити – Мануел Пелегрини.

Успехите

Шампион на Еквадор с Лига де Кито

Шампион на Аржентина със Сан Лоренсо, взима и Копа Меркосур

Шампион на Аржентина с Ривер плейт

Носител на Интертото с Виляреал

Шампион на Англия и носител на Купата на лигата с Манчестър Сити

Роден е в столицата на Чили – Сантяго (и той, като испанския град, е кръстен на Апостол Сантяго), което само по себе си има символична връзка с пелигримите и „пътят до Сантяго“.

Кариерата му също напомня за дълго пътешествие, минаващо през различни държави, различни култури, различни отбори.

Мануел Луис Пелегрини Рипамонти (както е истинското му име) оставя ярка следа във всеки един клуб, в който се е подвизавал.

Започва своята треньорска кариера в родината си през 1988, а през 1995 година печели първи трофей – купата на Чили, с Универсидад Католика. През 1998 приема голямо предизвикателство, поемайки еквадорския Лига де Кито.

Първият мач на тима под ръководството на Пелегрини е приятелски и част от титулярите изобщо не се появяват на него, което кара чилиецът да покаже непоколебимите си принципи и да затвори вратата за дезертьорите и да ги изхвърли от отбора.

В началото на века води последователно аржентинските Сан Лоренсо и Ривър Плейт като и с двата тима триумфира в първенството – съответно през 2001 и 2003 година.

Доказан в три държави от Южна Америка, през 2004 година Пелегрини получава оферта от Виляреал.

В състава играят Хуан Роман Рикелме и Санти Касорла, а Пелегрини привлича нежелания в Манчестър Юнайтед Диего Форлан, който впоследствие прави фурор с „жълтата подводница“. Виляреал постига забележителни успехи – два пъти е в битката за титлата в Ла Лига и достига полуфинал в Шампионската лига, загубен по драматичен начин с изпусната дузпа на Рикелме в заключителните минути от мача реванш срещу Арсенал.

Прякорът му „инженера“ не е никак случаен.

Когато завършва образованието си по гражданско инженерство, той съчетава футболните си ангажименти с участието си в някои строителни проекти, като например реконструкция на сгради след силно земетресение в Чили през 1985 г.

След пет годишен престой във Виляреал идва време за голямото предизвикателство, което всеки треньор чака – Реал Мадрид.

През същото лято на 2009 г. клубът чупи трансферния рекорд, купувайки Кристиано Роналдо за 80 млн. паунда (94 млн. евро), а освен него акостират също Кака, Бензема и Чаби Алонсо, което вдига още повече обичайно високите очаквания за трофеи.

Въпреки че достига до рекорден брой точки (96) в историята на клуба в Ла Лига (Жозе Моуриньо подобрява този рекорд през сезон 2011-2012) не успява спре Барселона за титлата.

В Шампионската лига „белия балет“ е отстранен от Лион, а в Копа дела Рей записва срамна загуба още в началните кръгове – 0:4 от Алкоркорн.

Така Пелегрини е уволнен, заради „сухия“ сезон на Галактико.

При напускането си чилиецът обвинява президента Флорентино Перес за безразборните трансфери и идването на лъскави играчи, а не на такива, от които той е имал нужда. Реал е изпуснал футболисти, с които Пелегрини е искал да разполага – по негово време са продадени Уесли Снайдер и Ариен Робен, които разцъфтяват другаде – в Интер и Байерн.

За Пелегрини идва 3-годишен период в Малага, когато андалусииците са облагодетелствани от мощна подкрепа на арабски финансов инвеститор.

Идват нови попълнения и чилийският специалист отново напомня за себе си – през пролетта на 2013 г. отборът му достига до четвъртфинал в Шампионската лига, където губи драматично от Борусия (Дортмунд).

От лятото на 2013-а Пелегрини е в Манчестър Сити и стана първият треньор-шампион на Англия от страна извън Европа.

Драмата на Сити е в Шампионската лига, но кой е по-подходящ от 61-годишния треньор да изведе отбора си до върховете на Европа.

Скромен, концентриран и дори скучен, Mануел Пелегрини е тихият победител, от който „гражданите“ се нуждаеха, за да започнат да берат плодовете на своите бомбастични инвестиции. Сега от чилиеца се очаква консолидиране на постигнатото в Премиършип и поход в Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията