Australian Open взе най-голямата си жертва - Федерер е аут от турнира

Надал не преживя нова петсетова драма и премаза Дуди Села с 6:1, 6:7, 7:5

Sportinglife
Sportinglife 14:30 ч., 23 Яну 2015
0
234
Getty Images

Australian open е кралството на изненадите, а този път името на поредната жертва стряска - Роджър Федерер за първи път от 14 години отпадна в трети кръг на турнир от Големия шлем след 4:6, 6:7(5), 6:4, 6:7 (5) от Андреас Сепи.

Факт

Маестрото не беше спирал на тази фаза от 2001-а, когато отново в Мелбърн го пречупи Арно Клеман.

"Не мога да кажа какво точно се обърка, може би всичко - призна 17-кратният шампион в Шлема. - Още на тренировката преди мача усетих, че няма ритъм в играта ми, но обикновено при мен тренировките не са показателни, така че не обърнах внимание. И сбърках."

От другата страна на мрежата Сепи записа безспорно най-великия триумф в кариерата си, след като активът му от 10-те сегашни двубоя с Федерер се изчерпваше с един спечелен сет.

Роджър видимо беше далеч от швейцарската прецизност в ударите си и с две непредизвикани грешки и още една двойна дада три брейкпойнта на италианеца при 4:4. Нова грешка от форхенд означаваше пробив за 5:4 и макар Маестрото стигна до 3 шанса за моментален рибрейк, Сепи открадна сета.

Втората част потегли доста по-динамично с разменени брейкове, а италианецът проби отново при 5-4, но този път Федерер веднага изравни. Швейцарецът обаче понесе жесток удар в тайбрека, където поведе с 4:1 точки само, за да види как Сепи взима 6 от следващите 7 разигравания и се откъсва с два сета напред.

Всички резултати от петия ден при мъжете

Григор Димитров - Маркос Багдатис 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3

Роджър Федерер - Андреас Сепи 6:1, 6:0, 7:5

Рафаел Надал - Дуди Села 6:4, 6:3, 6:4

Томаш Бердих - Виктор Троицки 6:4, 6:3, 6:4

Ник Кирьос - Малек Джазири 6:4, 7:6(6), 6:1

Анди Мъри - Жоао Соуса 6:1, 6:1, 7:5

Бърнард Томич - Сам Грот 6:4, 7:6(8), 6:3

Кевин Андерсън - Ришар Гаске 6:4

"Загубата на този тайбрек наистина беше трудна за преглъщане - коментира след двубоя Роджър, който в кариерата си има 10 обрата от 0:2 до 3:2 сета. - А после дойде и вторият тайбрек. Сетове, които трябваше да спечеля, а не спечелих. Разигравания, в които трябваше да доминирам, а не доминирах. Това вече е без значение, защото аз се качвам на самолета, а той остава в турнира."

Въпреки тежките мигове на корта Федерер успя да намали резултата с 6:4 за 35 минути в сет, огледален на първия, който Сепи затвори за 34 минути. Швейцарецът не допусна нито една точка за пробив на свой сервис след като изостана с 0-2.

Четвъртият сет започна с пропилян от Маестрото брейкпойнт и завърши точно както втория - с тайбрек на 5 точки за 54 минути. И отново с горчив край за Федерер. Швейцарецът дръпна с 3-1 точки, но оттам започна обратът и уникален минаващ удар в движение на Сепи награди прекрасната му игра с най-големия успех в кариерата му.

"Беше изключително странен удар - заяви Сепи. - Дори не вярвах, че ще стигна до топката, а в крайна сметка я видях да тупва в ъгъла на другото поле. Не съм гледал повторението, но ще го направя. Днес излязох с настройката да се насладя на играта си, но в един момент усетих, че мога да постигна повече. През цялото време бях изключително спокоен, може би изиграх най-спокойния мач в кариерата си."

Сепи ще продължи срещу местния любимец Ник Кирьос, който мина лесно през Малек Джазири с 6:4, 7:6(6), 6:1.

А Рафаел Надал изпрати доста по-лек работен ден спрямо четирите часа и 14 минути, които му трябваха, за да пречупи Тим Смичек във втори кръг. Матадора очевидно е успял да се възстанови физически от изтощението, което го караше да залита и почти да припадне на корта срещу 112-ия в света. Този път Надал доминираше тотално над Дуди Села и го сгази с 6:1, 6:0, 7:5.

Рафа се изстреля с 4:0 гейма в откриващия сет и безпроблемно го приключи, а във втория даде точно пет точки за първите пет гейма на съперника си преди да го затвори на нула. Чак в третия сет Села успя да изпълни със смисъл понятието двубой, но испанецът нямаше как да изпусне мача от контрол и след 7:5 си осигури осминафинал с Кевин Андерсън.

А Сам Грот нямаше сили да оцелее във второ поредно австралийско дерби. След като мина през петсетово изпитание с Танаси Кокинакис в миналия кръг, бомбардирът от сервис се огъна срещу Бърнард Томич - 6:4, 7:6(8), 6:3. Победителят продължава с мач срещу стабилно представящия се Томаш Бердих.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията