Надал: Направих мача твърде лесен за Бердих

След 17 поредни победи срещу Томаш Бердих, днес Рафаел Надал не взе дори сет

Sportinglife
Sportinglife 12:30 ч., 27 Яну 2015
0
184
Getty Images

След 17 поредни победи срещу Томаш Бердих, днес Рафаел Надал не взе дори сет в четвъртфинала на Australian Open - 2:6, 0:6, 6:7(5). "Никой не може да ме бие 18 пъти поред", пошегува се чехът пред медиите. Но на пресконференцията на Надал настроението беше далеч по-минорно. Ето какво каза Матадора:

- Имахте ли някакви физически проблеми днес?

- Не, чувствах се добре, но не беше моят ден. Не показах нужната интензивност и ритъм в разиграванията, а съперникът ми се представи по-силно от мен. Така е в спорта.

- Смятате ли, че причината за загубата се корени във факта, че ви липсва игрова практика и можем да я приемем като част от процеса на завръщането ви?

- Вероятно не е правилният момент да говорим за това. Коментирахме тази тема преди турнира и в почти всеки ден от турнира, а днес просто трябва да поздравя моя съперник и да приема загубата. Очевидно е, че трябваше да променя нещо, за да съм по-равностоен и това се случи в третия сет. Тогава показах играта, която трябва да показвам. За всички е ясно, че преди това не удрях топката с нужната увереност и интензивност, губех позициите си на корта, връщах много плитки топки. Направих мача твърде лесен за Томаш. Не можеш да очакваш да печелиш четвъртфинали от Големия шлем, ако помагаш на съперника да играе добре, аз сторих точно това в първите два сета. В началото на третия заиграх с повече характер, което може да ме отведе там където искам да бъда и където бях през последните години. Това е. Просто трябва да продължа да работя здраво по начина, по който го правя.

Както казах при пристигането си в Мелбърн - процесът никога не е лесен. Завръщанията от контузии са трудни. Има толкова много примери в спорта, които го доказват и аз не съм изключение. Дори и без най-доброто ниво на играта успях да стигна до четвъртфиналите и това не е лош резултат за мен в момента. Трябва да извадя позитивните страни от участието си на AustralianOpen, защото това е само началото на сезона и искам да запазя шансовете си да мога да съм равностоен срещу всеки. Нужно е да съм готов да приема нещото, които ще ми се случат и да съм силен, да работя здраво, за да се върна там, където искам да съм. Когато казвам "да се върна", имам предвид да излизам на корта с мисълта, че мога да победя всеки.

- Мислите ли, че ако бяхте спечелили третия сет всичко щеше да се промени или усещахте, че Томаш просто е по-силен днес?

- Няма такова нещо като "ако" в спорта. Тук властва реалността. Времето на "ако" никога не идва. Нямах шанс да играя четвърти сет, защото загубих третия и това е всичко. Томаш беше доста по усмихнат от мен в съблекалнята. Няма как да съм щастлив, защото не се борих по начина, по който исках в първите два сета и това не ми харесва. Направих го в третия, стигнах до няколко точки за пробив и показах агресия в тайбрек, въпреки че ситуацията беше трудна. Преднината от 2:0 сета прави съперника ти по-скопоен и това е голяма разлика.

- Коментирайте играта на Бердих. Смятате ли, че той може да спечели трофея?

- Не мога да знам, тук има толкова силни тенисисти, които играят много добре. Анди показва страхотна форма. Ще видим. Но Томас се представя наистина силно. Той е много постоянен и заслужава да е на полуфинал. И двамата с него сме на доста високи класирания в световната ранглиста от доста време и той винаги се е отнасял много професионално към това, което прави. Томаш удържа натиска ми в третия сет, а анализът на първите два сета е лесен - очевидно той игра добре. Но усещах, че много му помагам. Мачът е по-лесен за теб, когато в началото на всеки сет си с един или два пробива напред. Това е огромна разлика.

- Тв повторенията показаха един момент в третия сет, в който изпихте едно хапче.

- Да, това не означава нищо, чувствах се добре.

- Имаше ли нещо в играта на Томаш днес, с което не успяхте да се преборите?

- Той винаги сервира добре и е много агресивен. Както казах и преди, в третия сет вкарах повече ритъм в ударите си ако стигна до ниво, в което мога да го правя за два часа и половина или три, тогава мога да го поставя под напрежение. Но реално, поставих Томаш на тест за един час, за един сет. Той е под №5, 6 или 7 в света, не съм сигурен. Бердих е топ тенисист и срещу него винаги трябва да си на ниво, а аз не бях. Томаш просто игра по-силно от мен- Това е спортът. Почти всеки пък е наистина много просто - побеждава този, който поддържа по-добър ритъм, концентрация и прави по-малко грешки. Днес този играч беше Бердих.

- Досега имали ли сте турнир с толкова върхове и спадове. Изиграхте спрахотен мач в миналия кръг а днес представянето ви беше на средно ниво...

- Не на средно, беше ужасно. Може да го кажешете, няма проблем (усмихва се).

- Колко трудно е да излизате на корта във всеки мач без да знаете какво да очаквате от себе си?

- Не е нищо ново за мен, не за първи път се връщам след контузия и не се чувствам особено добре. Срещу Села изиграх два силни сета и един слаб, единствено срещу Андерсън може би показах постоянство. В останалите мачове имах много спадове, а срещу топ тенисистите като Бердих не може да си тук и там, горе и долу. Разбира се, няма как през всичките пет сета да си на върхово ниво, но нямаш право да си позволиш толкова големи разлики в представянето ти. Това се случва в моментите, когато се завръщаш от травма и си загубил ритъм.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията