Дениъл Рикардо: Пилотите искат мотори с по 1000 конски сили

Според Рикардо политиката на ФИА в последните години да „обуздава” автомобилите и двигателите във Формула 1 е отнела част от очарованието на световния шампионат

Sportinglife
Sportinglife 17:40 ч., 29 Яну 2015
0
117
Getty Images

Първият пилот на бившите световни шампиони във Формула 1 Red Bull Дениъл Рикардо обясни, че той и колегите му се надяват, че моторите в надпреварата ще достигнат и дори надхвърлят мощността от 1000 конски сили.

Това изказване идва в момента, в който тече поредният оспорван дебат как да се развиват двигателите във Формула 1, но засега страните се обединиха около идеята, че следващите промени може да се случат за сезон 2017.

Според австралиеца, по-мощните мотори дават по-голям шанс на пилотите да покажат таланта си.

През следващата седмица е следващата среща за обсъждане бъдещето на двигателите във Формула 1, където промените започнаха да се случват много бързо – през зимата доставчиците на мотори успяха да заобиколят забраната за развитие на двигателите и ФИА не успя да намери начин да ги спре.

Промените в моторите за 2017 са насочени към това Формула 1 да привлича повече зрители с по-атрактивни, по-мощни и по-трудни за каране автомобили, а доставчиците на двигатели са на мнение, че с някои промени сегашните V6 турбо мотори, работещи с хибридни системи могат да стигнат до 1000 конски сили мощност.

1000 конски сили от V6 мотори с работен обем от 1,6 литра. Златната ера на турбо моторите от средата на 80-те години се завръща.

„Уверен съм, че всеки един пилот ще иска колата му да е с 50 км/ч по-бърза – беше категоричен Рикардо, който миналата година донесе и трите победи на Red Bull в хода на сезона, в който тимът загуби титлите при пилотите и конструкторите".

"Всички ние искаме по-бързи и по-мощни автомобили. Това вдига адреналина на всички, а нали моторните спортове са за това. Няма пилот, който да ви откаже кола с мощност 1000 конски сили, гарантирам ви това".

„Може би по-мощната кола, която се кара и по-трудно ще отсее по-решителните и по-талантливите пилоти от тези, които не рискуват твърде много.”

Рикардо обясни, че политиката на ФИА в последните години да „обуздава” автомобилите и двигателите във Формула 1 е отнела част от очарованието на световния шампионат.

Затова и участието във Формула 1 вече не се смята за такова голямо предизвикателство, каквото е било в близкото минало.

„Сегашните коли също не са лесни за каране, в никакъв случай – допълни Рикардо. – Но и скоростта в бързите завои не е толкова висока, колкото е била преди няколко години.

„Ще е хубаво в календара отново да има писти с бързи завои, които трябва да се минават на пълна газ, но не на всички им стиска да го направят. Така, всеки, който върне газта, че ще знае, че е загубил там. Приветствам една такава промяна.

„Но, както всяко нещо и това има две страни. Сега колите са по-лесни за каране, физическите натоварвания не са толкова големи, скоростта е по-ниска, но пък стават страхотни състезания.

„Пилотите могат да се забавляват и с картове под наем, без значение колко са бавни. Ако можеш да се надбягваш с още десетина човека гума до гума и да се бориш за всеки метър на пистата, това пак е забавно. Но всички ние искаме повече скорост, без това да се отразява на разпределението на силите.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията