Гийермо Вилас може да стане №1 света с 38-годишно закъснение

Аржентинската легенда вече е на 62 г., но е на път да изкачи най-големия връх във вече приключилата си кариера

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 06 Фер 2015
0
112
Getty Images

Как се става №1 в мъжкия тенис 23 години след края на професионалната ти кариера? Историята на вече 62-годишната аржентиската тенис легенда Гийермо Вилас може съвсем скоро да ни даде отговор на този въпрос.

Случаят на Гийермо Вилас не е първият

Случаят на Гийермо Вилас напомня на този на австралийката Ивон Гулагонг, на която Женската тенис асоциация с 31-годишно закъснение призна, че за две седмици е била №1 в света. WTA се извини на 61-годишната бивша тенисистка за допуснатите грешки в пресмятането на точките й.

През 1977-а той спечели уникалните 16 трофея, сред които Ролан Гарос и US Open и въпреки това завърши сезона под №2 в света зад Джими Конърс, което и остава най-високото му класиране. Вилас прекрати кариерата си през 1992 г., а през 2007-а подаде молба за ново пресмятане на точките му, но тя беше моментално отхвърлена от ръководните органи в Мъжката тенис асоциация (ATP).

Сега обаче централата е променила позицията си и ще се заеме със случая на Вилас, който може да пренапише историята. Ако бъде признат за №1 за 1977-а, това ще го превърне в първия южноамериканец оглавявал световната ранглиста. В момента постижението принадлежи на Марсело Риос, но чилиецът окупира върха едва през 1998-а.

"Това ще е изключително важен момент в историята на тениса, ако се случи - цитира агенция ДПА думите на източник от ATP, който е пожелал да остане анонимен. - Изглежда възможно, но престои доста работа. Все още няма взето решение и тепърва ще се направят доста сметки."

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията