Последен шанс за феникса Томов

Шампионска титла няма да е достатъчна, трябва стратегия

Стефан Иванов
Стефан Иванов 10:15 ч., 18 Фер 2015
0
306
Lap.bg

Александър Томов напусна сградата на Софийския градски съд с усмивка на облекчение. След години ходене по мъките бившият вицепремиер бе оправдан на първа инстанция по обвиненията за източването на близо 29 млн. лв. от "Кремиковци", както и на 3.5 млн. евро от футболен клуб ЦСКА.

Прокуратурата бе поискала от съда да наложи 10 години затвор на бившия председател на Управителния съвет на комбината за цветни метали и настоящ главен акционер в ЦСКА, но Томов оцеля и този път.

Ясно е, че обвинението ще обжалва пред Апелативен съд, но поне на този етап изглежда, че Томов ще се измъкне сух от скандала. Още повече, че го размотават вече почти 7 години, след като агентите на ДАНС нахлуха в канцелариите на "червения" клуб през 2008 г.

По европейските норми този период е твърде голям и каквото и да стане оттук нататък, до ефективна присъда няма как да се стигне. Но политикът не само иска да спаси кожата, а да докаже, че е невинен. Че е жертва на "политико-мафиотска група и обвинението е било скалъпено, за да се прикрият истинските виновници за случилото се в "Кремиковци".

Иска да гледа дъщерите си в очите и да знае, че те му вярват, че не е извършил престъпление. Това ще му е утехата за дългогодишното му демонизиране. Крадец, измамник, разрушител - бяха само част от квалификациите, които бяха приписвани на бившия вицепремиер през годините.

Навсякъде бе дамгосван с печата на недоверието и насмешката, а кулминацията бяха делото от 2008-а и начинът, по който бе изритан от феновете на "Българска армия". тогава.

Но ето, че Томов отново възкръсна. Ритан, докато е паднал на земята, понасящ удари от всички страни, изгубил тотално представа кои са свои и кои чужди, Александър Томов не само успя да се изправи на крака, но и да възкръсне пред изключително недоверчива аудитория, каквато представляват футболните запалянковци.

Хронологията

На 13-ти юни 2008 г. агенти на ДАНС нахлуват във футболен клуб ЦСКА. Месец по-късно Александър Томов вече е обвиняем.

На 26-ти януари 2011-а Александър Томов бе признат за виновен по част от обвиненията за източването на "Кремиковци" и ЦСКА. Тогава той бе осъден на 9 години затвор.

Апелативният съд обаче върна делото за ново разглеждане. На 17-ти февруари 2015 г. съдия Светла Букова оправда Томов по всички обвинения.

Сега предстои ново разглеждане от Апелативен съд, след като прокуратурата придвижи обжалването си.

Като изпечен популист, Томов моментално вмъкна няколко благи думи и за ЦСКА, докато напускаше доволен Софийския градски съд.

"Тази победа неминуемо ще окаже положително влияние върху ЦСКА. Бъдещето? То е ясно, искаме ЦСКА да стане шампион. Има огромно удовлетворение, защото не сме във "В" група, а сме кандидат-шампион. Но има и огорчение, защото когато започнах да спасявам клуба, имах уверение от 53-ма души, че ще помагат, а после те рязко намаляха", коментира ловкият Александър Томов.

После уточни, че се очаква развитие по намирането на генерален спонсор през лятото, като това до голяма степен щяло да зависи и от крайното класиране. Думите му дадоха нова надежда, а кой друг, ако не Томов, знае най-добре как да подхрани очакванията на феновете.

Но не бива да забравя, че втора грешка няма да му бъде простена. Възкръсването му на "Армията" бе шокиращо, но дори феникс като него няма да успее да повтори магията при нов провал.

Само шампионска титла няма да е достатъчна. Какво толкова ще значи 31 да се смени с 32, ако не се промени нещо кардинално в клуба? Ако не се намери управленско решение и не се изготви план не за оцеляването за полусезон или сезон, а за години напред?

Нещата потръгнаха добре в съда, а сега Томов има последен шанс да остане в историята и като истинския спасител на ЦСКА, както самият той обича да го наричат.

Скоро ще настане моментът опитният играч да свали картите на масата и да покаже, че този път не блъфира, и не прави всичко само за да печели време. В противен случай през 2015-а ще се случи същото като през 2008-а.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията