Владислав Стоянов – един заслужил №1

Лудогорец с право окупира анкетата, но липсата на ЦСКА в наградите дразни

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:50 ч., 18 Фер 2015
0
148
Lap.bg

Владислав Стоянов се събуди тази сутрин като най-добър футболист на България. Абсолютно заслужено!

Няма друг играч с толкова голямо влияние и заслуги към отбора си като Стоянов.

При това не са само трофеите на Лудогорец в България.

През тази година вратарят пази лъвски срещу Лацио в 1/16-финал на Лига Европа, после хвана дузпа на Кристиано Роналдо, което звучи почти като ерес. Естествено, Стоянов правеше и грешки.

Но да не би въздиганият до небесата Козмин Моци да не сбърка срещу Ливърпул, подарявайки гол?

За разлика от световната анкета за „Златната топка“ в България, където Мануел Нойер не успя да пребори Меси и Роналдо, от името на вратарите Стоянов в България успя.

Вярно е – футболът ни страда от липса на класа.

Няма ги вече четвъртите в света, а воплите за Димитър Бербатов не издържат. Окей, той е в Монако.

В залеза на кариерата си събира слънчеви лъчи на Ривиерата. Но Бербатов не играе за България (това днес не е голяма гордост), а и в Монако често отбива номера. Самият нападател го съзнава и отдавна призова да не се гласува за него. Седемте му коронации за №1 в анкетата достатъчно показват колко е добър. 

Да се върнем на нашата анкета.

Лудогорец е властелинът на българския футбол в последните три години и съвсем заслужено повечето награди отидоха в Разград.

Но остана лош привкус в устата от липсата на нито едно име от ЦСКА сред победителите.

А колкото и да е странно, „червените“ са отборът с най-много точки, събрани през 2014 година (сумирайки пролетта и есента), завършиха я на първо място.

Най-чудната награда е за Мартин Камбуров като най-добър нападател.

Интересно е как се мотивират хората, които са го поставили на първо място?

В залеза на кариерата си Камбуров отдавна не вкарва толкова често, отборът му едва крета в немотия. А самият футболист в интервюто си след награждаването каза, че не се знае дали ще има Локомотив (Пд) след края на сезона.

Мястото на Камбуров много повече привягаше на някой от „червените“ Тони Силва или Сержиу Буш. С предимство на португалеца, който игра през цялата 2014 година на високо ниво.

И тук да добавим – просто Лудогорец не излъчи голова машина, иначе и тази награда щеше да отиде в Разград.

Треньорският избор за №1 също може да се нарече спорен.

„Червените“ казват – Стойчо Младенов. Имат основание, защото с материал от нищото ЦСКА е №1 през годината, както вече споменахме. Но минусите са липсата на трофеи и отпадането от Зимбру.

В същото време съименикът Стойчо Стоев изглежда доста по-заслужил победител отколкото наследилия го помощник Георги Дерменджиев.

Да ги сложим на везните. Стоев класира Лудогорец на осминафинал в Лига Европа. Постижение от 2014 година. Спечели титлата и купата на България.

От другата страна Дерменджиев има победата над Базел в Шампионската лига и ремито с Ливърпул в турнира. Не е малко, но треньорът на Лудогорец така и не се видя на първо място в „А“ група. Не изпълни и целите на шефа Кирил Домусчиев, който поиска излизане от групата на Шампионската лига. При всички положения везната на Стоев тежи повече.

В анкетите винаги е така.

Правдата е изключително субективно понятие. И след като сборът от точките е показал това класиране, значи е меродавно. Важното е, че изборът за футболист на годината е напълно най-безспорен. Честито на Владислав Стоянов!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията