Боят за 1 милиард долара – на 2 май във Вегас

Флойд Мейуедър и Мани Пакиао стиснаха ръцe

Sportinglife
Sportinglife 10:40 ч., 20 Фер 2015
0
3007
Ytimg

Флойд Мейуедър и Мани Пакиао стиснаха ръце – боят, който целият боксов свят чака, ще е на 2 май в Лас Вегас.

Двамата супер популярни шампиони ще се изправят да разрешат спора за това кой е №1 в бокса, като реално няма съмнение, че те са най-добрите в спорта извън тежката категория. Мейуедър държи поясите и е непобеден, а Мани е вероятно най-популярният боксьор въобще по света.

Кои са те?

Американецът Флойд Мейуедър-Джуниър е най-добре печелещият спортист в света в две последователни години. Абсолютен шампион в бокса, наричащ себе си Мистър Пари, самоуверен и непобеден досега на професионалния ринг в 47 двубоя.

През 1996-а взе бронз на олимпиадата в Атланта, след като на полуфинала го победи с 10-9 точки Серафим Тодоров.

Мани Пакиао е от Филипините, има 64 боя с 57 победи и две ремита. Певец, актьор и писател, както и депутат в родината му. Носител на наградата „Златните ръкавици” за най-добър в средна категория за XXI век.

Боят ще е за стотици милиони, като колелото за пари се завърта още с базовия награден фонд – Мейуедър получава сигурни поне 150 милиона долара, а Пакиао – 100 милиона. Това е само началото, като договорите на двамата ще съдържат клаузи за проценти от pay per view излъчването, което се очаква да счупи всички рекорди за гледаемост в историята.

Само в Азия, където Пакиао е със статут на спортно божество, се очаква над 300 милиона да гледат боя. Там цената ще е около 2 долара на платено излъчване за индивидуален абонамент, но в Щатите... Говори се за около 90 долара.

Добавете и очакваните спонсори, които още не са накацали около медната пита, която представлява този мач. И ще калкулираме, че може да се окажат напълно реални очакванията и изчисленията на „Ню Йорк Таймс” от месец октомври 2014-а. Тогава едно от най-авторитетните издания в света пресметна, че бой между Мейуедър и Пакиао ще генерира около 1 милиард долара.

Като нищо!

И се очертава това да е само първа част от дуел, който да надмине по популярност, медийно внимание и легендарен статус в бокса дори прочутите битки на Мохамед Али с Джордж Форман и на Ивендър Холифийлд с Майк Тайсън. Защото явно рунд едно е спечелен от Мейуедър, който успя да издейства боят да е в любимия му Вегас.

Но Пакиао иска битка и в Макао, в своето царство. Филипинският депутат, общественик, писател и боксьор, вероятно ще получи удовлетворение след година, независимо как се развие боя във Вегас през май. И така ще имаме втори мач за милиард...

Изобщо – предстои най-очакваното боксово шоу в последните десетилетия, а се очертава и да не е само едно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията