Лукойл Академик. А сега накъде?

И Сашо Везенков се раздели с баскетболния Лукойл Академик

Sportinglife
Sportinglife 08:35 ч., 27 Фер 2015
0
85
Lap.bg

Истинска буря в чаша вода предизвика в Лукойл Академик загубения финал в турнира за баскетболната купа на България. В неделя „студентите” отново отстъпиха трофея, този път на Черно море.

Заради поражението първи с поста си се сбогува треньорът Йовица Арсич.

Раздялата обаче не предизвика кой знае каква изненада, тъй като от началото на сезона неговият тим не е кой знае колко убедителен. Да, бившите шампиони имат само една загуба в първенството, но тя бе толкова неочаквана и шокираща, че още тогава сякаш стана ясно, че не всичко е наред.

За 13 години клубът смени един куп треньори

За 13-те години, в които Сашо Везенков бе спортен директор на Лукойл Академик клубът смени и един куп треньори.

Начело бяха както чужденци като Марин Докузовски, Йовица Арсич, Димитрис Галанис, така и българи като Георги Младенов и Константин Папазов.

Самият Везенков също на два пъти пое и треньорския пост.

В първия си сезон като старши треньор той спечели титла и купа на България, след това загуби и двата трофея.

Над 110 пък бяха състезателите, които облякоха екипа на тима, повечето от тях чужденци.

Преди това пък Лукойл Академик записа поредното си безславно участие в Европа и рано-рано се сбогува с битките в залите на стария континент.

Загубата в турнира за купата, в който „студентите” бяха фаворит №1 и заради по-лесния си път до финала, бе капката, която преля чашата на търпението на ръководителите. Затова треньорската рокада бе определена като нещо очаквано.

Шокираща обаче се оказа втората промяна в клуба.

Още вчера сутринта из баскетболните среди се заговори, че поста си ще напусне и спортния директор Сашо Везенков. Според информациите бившият баскетболен национал дори се сбогувал с играчите на сутрешното занимание.

По-късно информацията бе потвърдена официално като от клуба посочиха, че Везенков ще продължи да изпълнява функциите на директор на агенцията за спорт на Лукойл, но няма да се занимава пряко с мъжкия баскетболен отбор.

С напускането му приключва цяла една ера в историята на клуба.

От 2002 г. когато бившият баскетболен национал пое постта до 2015 г. тимът спечели 11 пъти шампионската титла и 9 пъти купата на България.

Мечтаният голям пробив в Европа така и не се осъществи, но няма как да не бъде отчетено участието на осминафинал в УЛЕБ Къп, и на четвъртфинал в Еврочалъндж.

Големият въпрос пред Лукойл Академик е сега накъде?

От клуба обявиха, че името на новия спортен директор ще бъде обявено в края на следващата седмица. От него би трябвало да се чуе ще има ли нов треньор или временния Мирослав Ралчев ще запази поста си.

Едно е сигурно – развитието на Лукойл Академик от тук нататък ще бъде различно.

Нищо чудно в клуба най-после да се откажат окончателно от привличането на безкрайната върволица чужденци и да заложат на родни играчи.

Подобни намерения бяха декларирани вече няколко пъти, но търсеният пробив в Европа все ги отлагаше.

„В Европа са необходими по-голям брой опитни играчи и повече чужденци”, обясни Йовица Арсич след поредното отпадане от турнирите на стария континент.

Чужденците обаче възпрепятстваха развитието на младите играчи на „студентите” и когато все пак ръководството реши да им се довери малко повече стана факт поредната издънка.

Затова новият директор трябва сериозно да обмисли политиката на клуба от тук нататък. Защото тя ще се отрази и на българския баскетбол като цяло. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията