Харисън Форд катастрофира със самолет oт 1942 г

Веднага след аварийното кацане на Форд, медицинският екип го е открил в съзнание, с кървяща рана на главата и фрактура на крака

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 06 Март 2015
0
1266
Getty Images

Холивудската звезда Харисън Форд оцеля в аварийно кацане като получи висока оценка за приземяването, при което най-вероятно е счупил крака си.

Подобно на героите, които изпълнява във филмите Форд е реагирал хладнокръвно в критичната ситуация и е приземил самолета си на голф игрище във Винъс, Калифорния.

Секунди преди удара, с напълно спокоен глас Форд е попитал въздушния контрол дали може да се приземи по спешност заради повреда в двигателя на неговия ретро самолет.

72-годишният Харисън Форд, който има лиценз за пилот от почти две десетилетия, е осъзнал, че заради повредата няма да стигне до пистата на летището в Санта Моника и затова се е насочил към голф игрището Пенмар, тъй като е летял към жилищен квартал, където приземяването е щяло да бъде много опасно.

Веднага след аварийното кацане на Форд, медицинският екип го е открил в съзнание, с кървяща рана на главата и фрактура на крака. По-късно раните му бяха определени като „средно тежки” и лекарите заявиха, че той ще се възстанови напълно от тях.

Синът на Харисън – Бен Форд написа в Twitter, че баща му е добре и го определи като „изключително силен човек”, след което благодари на всички за пожеланията и съчувствието.

Харисън Форд започва да лети през 60-те години на миналия век, но тогава няма пари за пилотски курсове и в крайна сметка става пилот едва през 1996.

„Харисън е страхотен пилот. Фактът, че се е справил с това принудително кацане и доказателство, че той е добре подготвен”, обясни пред CNN Пол Митън, който продуцира документален филм за любовта на Форд към летенето.

Аварийното приземяване на Форд получи висока оценка и от авиационния експерт Рик Дейк, който обясни, че самолетът на Харисън, който е от Втората световна война, рядко прощава грешките на пилотите, но по принцип не е труден за каране.

„Повечето пилоти направо падат на земята, когато такъв самолет остане без двигател – обясни Дейк. - Форд е успял да направи 180-градусов завой, да се насочи към голфа, почти е стигнал до пистата на летището. Успял е да насочи самолета далеч от жилищния квартал и е избрал най-доброто място за принудително приземяване.”

Проблемът в двигателя на самолета на Форд се е появил малко след излитането от летището в Санта Моника. Харисън веднага е поискал от въздушния контрол разрешение да се върне на пистата и го е получил, но заради повредата е нямало как да стигне до там.

Форд е катастрофирал с Ryan PT-22 Recruit – двуместен учебен самолет от Втората световна война. Самолетът на Харисън е произведен през 1942 година и в началото е бил използван от ВВС на САЩ като тренировъчен.

Досега Форд има една катастрофа с хеликоптер и една със самолет, като нито един човек не е пострадал в тези два инцидента.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията