5 лесни стъпки за перфектния домашен фитнес

С малко креативно мислене, малко свободно време и малко лична мотивация

Sportinglife
Sportinglife 10:05 ч., 04 Март 2015
0
251
Getty Images

Какво бихте казали, ако ви заявим, че можете да създадете ваш собствен фитнес в къщата или гаража?

Повечето хора реагират с думите: “Нямам достатъчно място” или “Не мога да си позволя фитнес”. С малко креативно мислене, малко свободно време и малко лична мотивация, обаче можете да си направите сами домашен фитнес. И той далеч не е задължително да ви струва цяло състояние.

Има начин да се вместите във всякакъв бюджет.

Запитайте се и си отговорете честно: искате ли да влезете във форма? Ако отговорът е положителен, четете нататък и следвайте петте лесни стъпки, с които ще живеете по-здравословно и ще постигнете по-добра форма.

Стъпка 1: Маркиране на територията

Има перфектно помещение, пространство или място в дома ви, което очаква да бъде използвано за фитнес.

Помислете за него... потърсете го... то е налице. Най-често това е стая или помещение, което почти не използвате. В моя случай осъзнах, че това е малката детска спалня, която използвах, за да държа кашони и други вещи.

ВИДЕО: ФИТНЕС И ГИМНАСТИКА У ДОМА

След като се отървах от всичко ненужно там, открих, че имам точното пространство, за да създам собствено пространство за фитнес тренировки. Ако нямате допълнителна неизползвана стая, просто се поразходете бавно из апартамента или къщата и си представете място, което можете да отделите специално за тренировки.

И не игнорирайте варианта да използвате примерно задната веранда или вътрешния двор, ако имате такъв.

Стъпка 2: Внесете добра енергия

Всяко място... стая, сграда и т.н., има вибрации, които хората могат да усетят. Това е добре известно, като теорията за оптимално използване на тези енергии се нарича фън шуй.

Предимно енергийните вибрации се определят от количеството слънчева светлина, разположението на мебелите, ъгъла на стените и архитектурата и други фактори. Препоръчваме ви да направите пространството си за фитнес максимално светло и изпълнено с въздух.

Отварянето на два прозореца от противоположните страни на апартамента или къщата ще ви даде стабилен въздушен поток, гарантиращ много свеж въздух. Вентилаторите или климатиците може също да бъдат алтернатива, но се уверете, че въздухът в помещението се рециклира пълноценно.

Йонизаторът също е добра идея; моят е включен непрекъснато. Стая, пълна с естествена слънчева светлина, осигурява добри енергийни вибрации, но когато е тъмно или тренирате вечер, препоръчваме употреба на меки бели електрически крушки. Добра идея е и да инвестирате в растения в саксии, от рода на папрати или бамбук; растенията подобряват здравословните вибрации, защото освен другото генерират кислород и пречистват въздуха в помещението. Накрая махнете разсейващи струпани вещи от пространството за фитнес.

Преместете всякакви жици или кабели, избутайте настрана близките ъгли на маси или столове, и махнете купчините вестници или книги, които са твърде близо до вашето пространство. Решаващото е да се чувствате добре, когато тренирате в домашния си фитнес.

Стъпка 3: Обзавеждане на домашния ви фитнес

Сега е моментът да купите малко оборудване за фитнес или помощни аксесоари, които ще използвате, за да превърнете сегашното си тяло в такова, с което да се гордеете.

ЕКИПИРОВКА И ОБОРУДВАНЕ ЗА ДОМАШЕН ФИТНЕС

Естествено, разбирането на конкретните ви цели и нужди и съзнаването кои части на тялото желаете да подобрите, ще ви помогне да вземете най-доброто решение при избора на подходящо фитнес оборудване, с което да заредите домашния си фитнес.

По-късно ще установите, че ще поискате още продукти, които предлагат по-комплексни предизвикателства по време на тренировките.

Стъпка 4: Мотивиращи фактори

След като вече имате оборудването за тренировки подръка и виждате как домашният ви фитнес се превръща в реалност, това само по себе си вече е доста силен мотиватор да стартирате тренировките си.

Нужно е обаче да поддържате високо ниво на мотивация и да не се отказвате само след няколко седмици. Има допълнителни неща, които може да направите, за да поддържате стабилна фитнес енергия.

Поставете огледало някъде, където можете да виждате (и да се наслаждавате на гледката) на тялото ви, докато правите тренировките. Огледалото е отличен индикатор дали постигате целите си, като ще можете да виждате силните и слабите си места в тонировката, формата и движението на мускулите.

За да се мотивирате допълнително да използвате домашния фитнес и да правите полезни тренировки, поставете си постери по стените, които спомагат за това, което се опитвате да постигнете. В моя случай аз имах класически постер на Арнолд Шварценегер в целия му мускулест блясък. Някои хора обичат да следват видеа с тренировки. Един от любимите ми мотиватори е ритмичната музика.

Подберете собствен CD или MP3 плейлист, който да стимулира ежедневните ви тренировки. Намирането на партньор, който да тренира с вас, е друг отличен начин да активирате конкурентния си дух. Например когато тренирам тай-бокс, се стремя да работя с партньор в тренировката, който да може да рита по-високо от мен... и това ме провокира да се старая да постигам повече. Друг важен мотивиращ фактор е да си водите журнал за напредъка си.

Винаги изчертавам колони в журнала си за записване на всеки тип упражнения, които правя. Много е удовлетворяващо за егото да виждам например, че в началото на седмицата съм направил 50 лицеви опори, а в петък вече съм могъл да увелича броя им до 80. Този тип обратна връзка е необходима, за да стимулира мотивацията ви и да ви кара да се стремите да се усъвършенствате.

Стъпка 5: Разчистете и приберете уредите от домашния си фитнес

След удовлетворяваща тренировка, може да се налага (в зависимост от типа домашен фитнес, който сте си направили) са приберете някъде уредите и да върнете помещението в първоначалния му вид.

Постелката за йога, която може лесно да се навива, и блокчетата от пяна, които използвам, удобно се побират под големия ми диван. Много от по-евтините продукти за фитнес са сгъваеми за лесно и бързо съхранение. С малко въображение и прагматизъм ще откриете най-добрите места, където да съхранявате уредите си, или поне може да ги преместите по-близо един до друг, за да не ви пречат до следващата тренировка.

Ако сте си намерили постоянно място, което да използвате за редовни фитнес тренировки, добре е да покривате уредите с нещо, за да ги запазвате чисти и да ги предпазвате от прах. Един мой приятел редовно кани гости в апартамента си и използва красив традиционен японски параван, който поставя между зоната си за тренировки и хола, оставяйки невидима за гостите лежанката за вдигане на тежести.

Желаем ви успех... и не забравяйте: ако сте в добра форма, контролирате тялото и живота си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията