Ботас не успя да подобри времето на Розберг в Барселона

Разликата между Mercedes и най-близките преследвачи на тима ще е около 0,8 секунди на обиколкa

Sportinglife
Sportinglife 08:40 ч., 02 Март 2015
0
75
Getty Images

Валтери Ботас с Williams оглави класирането в последния тестов ден преди началото на новия сезон във Формула 1, но след края на сесията на пистата „Каталуня”, усещането, че световните шампиони от Mercedes ще започнат сезона със сериозно предимство, така и не се промени.

Финландецът постигна 1.23,063 минути в най-бързата си обиколка в неделя със супер меките сликове на Pirelli и изпревари с 0,4 секунди Себастиан Фетел с Ferrari, който също кара със супер меките гуми.

Класиране от последния тестов ден на пистата „Каталуня”

1. Валтери Ботас, Williams 1.23,063 минути (89 обиколки)
2. Себастиан Фетел, Ferrari 1.23,469 (129)
3. Фелипе Насър, Sauber 1.24,023 (159)
4. Макс Верстапен, Toro Rosso 1.24,527 (85)
5. Дениъл Рикардо, Red Bull 1.24,638 (72)
6. Серхио Перес, Force India 1.25,123 (130)
7. Нико Розберг, Mercedes 1.25,186 (148)
8. Дженсън Бътън, McLaren 1.25,327 (30)
9. Пастор Малдонадо, Lotus 128,272 (36)

Но времето на Нико Розберг с Mercedes – 1.22,792 минути, остава най-доброто за предсезонните тестове.

И точно това постижение дава сериозни основания да се смята, че шампионите ще имат аванс в Мелбърн в средата на месеца, а и след това.

Нико кара с меките сликове и беше по-бърз от колегите, които преследваха най-добрите си постижения със супер меките гуми. А и през по-голямата част от тестовете тази зима екипът на Mercedes работеше основно по развитието на издръжливостта и надеждността на новия W06 и само в отделни моменти пилотите търсеха повече скорост.

Все пак се предполага, че в състезателни условия разликата между Mercedes и най-близките преследвачи на тима ще е около 0,8 секунди на обиколкa.

В неделя Розберг навъртя впечатляващите 148 обиколки – основно със средно твърдите гуми, като направи и няколко обиколки с карани меки сликове – отново симулация на състезания и проверка на поведението на колата с гуми с ограничен ресурс.

И накрая шефът на тима Тото Волф обясни пред Sky Sports, че в хода на предсезонните тестове тимът е използвал само един двигател, който се е справил без сериозни проблеми с натоварванията по време тези 12 дни за изпитания.

Най-близо до темпото на Mercedes отново се оказа Williams – също както беше и в края на миналогодишния сезон.

В неделя Ботас записа 89 обиколки, а след това тимът прекрати участието си 90 минути преди края на сесията.

По времето, когато в бокса на Williams механиците събираха оборудването и товареха камионите, Фетел беше отново на пистата, за да се опита да направи първата си за тази година симулация на състезание.

В крайна сметка това беше изпълнено и оптимизмът в тима е обясним с оглед разликата в представянето на Черните кончета в началото на миналия сезон.

Фетел и Кими Райконен редовно бяха пред Дениъл Рикардо и Даниил Квят, но тази седмица пилотите на Red Bull така и не успяха да се закрепят в Топ 10 на класирането, като изключим представянето на австралиеца в последния ден, когато стигна до 4-ото място.

Red Bull остана на пистата и след края на теста – тимът реши да използва двата си дни, предвидени за „рекламни снимки”, които на практика се превръщат в шейкдаун преди началото на новия сезон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията