Черно море-Левски

Нямаш терен – нямаш лиценз

Гротеската в Дупница и Варна е доказателство колко аматьорски е профи футболът ни

Джони Кейджов
Джони Кейджов 11:55 ч., 08 Дек 2014
1
53
Lap.bg Балин Балев

В БФС обичат да си поспиват, както е модерно да се казва след интервютата на Любо Пенев. И понеже хората от изпълкома не ходят на мачове, няма как да сме сигурни, че гледат по телевизията. Основания да се съмняваме има. Особено след като виждаме на какви стадиони и терени се играе в „А“ група.

Гротеската в Дупница и Черно море само от последните осем дни е доказателство колко аматьорски е професионалният ни футбол.

Лицензионната комисия на БФС досега показа твърдост и принципност само веднъж – когато трябваше да извади шампиона ЦСКА от Шампионската лига през 2008 година под сериозния медиен натиск на Тодор Батков. Оттогава сме се наслушали на какви ли не аномалии из клубовете като 5-6 неплатени заплати, липса на качествени стадиони и какво ли още не.

Но след 2008-а сънят явно е мечешки дълбок.

Черно море-Левски 1:0

Разширен репортаж

Едно от най-основните неща, от които зависи качеството на футбола, са терените. В „А“ група едва половината отбори могат да се похвалят с добро ниво в този компонент. Ако БФС има „топки“, то трябва това да е първото условие за взимане на професионален лиценз.

От години стадион „Тича“ във Варна е ужасяващ. А когато падне и дъжд, става блатото, което гледахме на „Черно море“ - „Левски“. При това собственик на варненци е могъщата групировка ТИМ и изглежда несериозно да не може да инвестира в един терен. Неин представител е и в изпълкома.

Малко по-добро е положението при друг отдавна елитен тим като „Локомотив“ (Пд). Там се изредиха един куп бизнесмени с пари и никой не направи хубав терен.

Спорни са качествата на тревата и на арената на „Локомотив“ (Сф), където Николай Гигов властва почти 20 години.

В прав текст

Дори Литекс, където Гриша Ганчев винаги е държал на качеството, в последните месеци е с ужасяващо качество на терена си.

Tweeeet me!

За да стигнем до славните Марек и Хасково.

Там вече картинката е ужасяваща. А и не само заради терените, въобще заради стадионите. БФС показа сила да не допусне двата новака заради множество неизпълнени компоненти по лиценз на базата. Твърдостта продължи седмица, тъй като някои изпълкомци се уплашиха за елитното бъдеще на отборите си и предпочетоха да има два бушона, които се знае, че изпадат, преди да са заиграли. Пък било то и с такива условия.

При положение че виждаме терените в „А“ група, можем само да си представим какво е положението в „Б“.

И после ще се чудим и маем защо не можем да създадем добри млади футболисти, отборите ни са слаби и търсят чужденци, а националният едва крета. Всяка крушка си има опашка, казват хората.

Да не говорим и за едно условие, което вече няколко години се поставя на клубовете при подписване на телевизионни договори – осветлението. Но след като никой не държи сметка на тези елементарни за „белия свят“ компоненти, по-добре да си продължим зимния сън.

И да чакаме малтийски шут отзад.

1 коментара

1 Павел Ангелов 10.12.2014 12:31:33
0 0

i test

Твоят коментар:

Close Обратно към статията