Байерн, Реал и Ювентус са отличниците на зимата

Как се развива борбата в четири от първенствата от топ 5

Sportinglife
Sportinglife 13:05 ч., 23 Дек 2014
0
44
Getty Images

Четири от водещите първенства в Европа излязоха в зимна ваканция.

Испанската Примера, италианската Серия А и френската Лига 1 подновяват битките веднага след Нова година, а най-много ще почиват в немската Бундеслига, която се завръща на 30-ти януари.

Паузите

Испания: 21 декември - 3 януари
Германия: 21 декември - 30 януари
Италия: 21 декември - 5 януари
Франция: 21 декември - 7 януари

Tweeeet me!

Какво е положението в средата на сезоните в тези първенства?

Испания

Реал Мадрид

Реал води с една точка на Барселона, но е и с мач по-малко. Два трофея вече бяха прибавени към клубната витрина през новия сезон - Суперкупата на Европа и световната клубна титла. Мадридистите се поздравиха със 100-процентов рекорд в груповата фаза на Шампионската лига, а Кристиано Роналдо е с невероятните 25 гола в 14 мача в Примера. В основата на успеха е наставникът Карло Анчелоти, който изгради колектив, какъвто Жозе Моуриньо и Мануел Пелегрини не успяха. "Атмосферата в клуба е семейна, а безспорните му качества като треньор тласкат Реал напред", казва президентът на Реал Флорентино Перес.

Барселона

След като миналият сезон приключи без трофей за каталунците, те не искат това да се повтори. Но Реал е с едни гърди напред и победата на "Камп Ноу" през март в Ел Класико изглежда задължителна, ако Барса иска титлата. През лятото бе привлечен Луис Суарес, но общо головете на уругваеца, Неймар и Меси в Ла Лига са само с два повече от тези, които сам е отбелязал Роналдо. "Трябва да подобрим много неща. Това не става с вълшебна пръчица", каза наставникът на тима Луис Енрике.

Атлетико Мадрид

До последно никой не искаше да повярва, че Атлетико ще разбие двуполюсния модел на Реал и Барса и ща стане шампион, но "дюшекчиите" вдигнаха титлата през май. Още по-малко пък бяха тези, които вярваха, че Атлетико ще продължи да бъде фактор и тази година, когато вече е без Диего Коща, Тибо Куртоа, Филипе Коща и Давид Вия. Но никога не отписвайте отбор, воден от Диего Симеоне. Атлетико е трети само на 4 точки зад Реал. "Загубихме само един мач на нашия стадион, което говори за качествата и работата, която вършат футболистите. Надявам се, че ще продължим така и през 2015 г.", сподели аржентинският специалист.

Германия

Байерн Мюнхен

Пеп Гуардиола

"Първата половина на сезона беше добра, но имаме сили за още повече".

Tweeeet me!

Баварците водят с 11 точки на втори Волфсбург и посрещат празниците в отлично настроение. Те спечелиха 45 точки в 17 мача, което е рекорд за Бундеслигата и са допуснали само 4 гола - също рекорд. Байерн се поздрави с дубъл в предишните две години и вероятно ще го стори отново.

Борусия Дортмунд

Трудно е да се повярва, че Дортмунд е в зоната на изпадащите. Това се случва за първи път на тима в историята на Бундеслигата. Още повече, че Борусия стана шампион през 2011 г. и 2012 г., а през 2013 г. игра финал в Шампионската лига. Продажбата на Роберт Левандовски се оказа ключова, както и контузиите на основни футболисти. "Всяка критика към нас е напълно оправдана. Изглеждаме като идиоти", казва треньорът Юрген Клоп.

Волфсбург

Волфсбург е изненадата на сезона, заемайки второто място в средата на сезона. Кевин де Брюин и Налдо са звездите на "вълците". Те вероятно няма как да преодолеят тези 11 точки аванс на Байерн, но попадането в Шампионска лига за втори път в клубната история ще е огромен успех за треньора Дитер Хекинг. "Страхотно е, че продължаваме битката на три фронта", радва се специалистът.

Франция

Пари Сен Жермен

Лоран Блан.

"Отново загубихме ритъм във важен момент. Цял сезон страдаме от неубедителност в халфовата линия".

Tweeeet me!

Защитаващият титлата си отбор на Пари Сен Жермен започна трудно кампанията с цели 6 равенства в първите си 9 мача преди да се доближи до Марсилия с поредица от 6 поредни победи. Но преди паузата положението пак се утежни след само една победа от четири мача. Златан Ибрахимович страда от контузии и пропусна доста срещи. През предишните два сезона той отбеляза цели 57 гола за парижани.

Марсилия

Назначаването на Марсело Биелса през лятото даде незабавен ефект и Марсилия е основен фаворит за спечелването на титлата. 59-годишният специалист трансформира изцяло един отбор, който завърши на шеста позиция в миналия шампионат. Авансът на марсилци е само две точки, но през втория полусезон те приемат Пари Сен Жермен на свой терен. "За пет месеци футболистите хвърлиха страшно много усилия. Затова краят на 2014-а е напълно заслужен. Това е тяхната награда", сподели Биелса.

Монако

Тимът от Княжеството бе смятан, че ще е един от претендентите за първото място, докато милиардерът Дмитрий Риболовлев не реши да ограничи финансовите инжекции през лятото. Радамел Фалкао бе преотстъпен на Манчестър Юнайтез, а Хамес Родригес отиде в Реал Мадрид. Това позволи на Лион да заеме ролята, която се очакваше да изпълняват "монегаските". "Има два начина - или хвърляш много пари за бърз прогрес или залагаш на интелигентен проект. Това решихме да направим", каза вицепрезидентът на Монако Вадим Василев.

Италия

Ювентус

Решението на Антонио Конте да напусне Ювентус заради националния отбор на Италия след три славни години, постави под реална заплаха господството на торинския гранд на Ботуша. Масимилиано Алегри обаче до момента се справя отлично и Старата госпожа ще посрещне нова година с три точки пред Рома. Юве надига глава след господството на Интер в периода 2006-2010. Младият французин Пол Погба и опитният аржентинец Карлос Тевес са диригентите на торинци, но като цяло те притежават много качество във всички линии. "Имам щастието да тренирам футболисти, които искат да побеждават", простичко обяснява нещата Алегри.

Рома

Руди Гарсия

"Определено вярвам, че можем да спечелим Скудетото. Казах на Тоти, че искам да спечелим трофей заедно и той не може да прекрати кариерата си без да е взел още една титла от Сериа "А".

Tweeeet me!

Кариерата на треньора Руди Гарсия начело на Рома започна по забележителен начин през миналия шампионат - десет поредни победи. Но това не се оказа достатъчно и "вълците" останаха втори на цели 17 точки зад Ювентус в крайното класиране. Франческо Тоти продължава да дърпа конците в един отбор, който съчетава опита и младостта. 

Интер

Интер уволни Валтер Мадзари през септември, когато отборът беше девети в класирането и на 12 точки от върха. На треньорския пост се завърна Роберто Манчини, но засега рокадата не произвежда необходимия ефект. Интер има само една победа в последните си пет мача под ръководството на Манчини. Той ще се надява да използва зимната пауза, за да наложи методите си и да запълни пробойните в селекцията, които вижда. Интер е 11-ти на 18 точки от върха, но само на 6 от зона Шампионска лига. "Няма как да станем Барселона или Байерн за един месец. Изпитваме някои трудности, но трябва да ги преодолеем. Да се надяваме, че ще се подбрим след паузата", каза Манчини.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията