Кристиано Роналдо (Португалия, Реал)

Идеалният отбор на 2014

Германци и Реал доминират в избора на Sportinglife

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 19 Дек 2014
0
705
Getty Images

В края на годината идеални отбори, класации и номинации – колкото са играчките по елхата. Всеки има мнение, но обективните фактори са трудни за заобикаляне.

Затова sportinglife.bg ви предлага своето, без да претендира за абсолютна точност.

Вратар: Мануел Нойер (Германия, Байерн). Много близо до него е Тибо Куртоа.

Не се изненадвайте – Нойер изглежда безспорен,  защото непрекъснато е сочен за най-добрия вратар в света и е номиниран за „Златна топка”...

Но обективно погледнато, Байерн допуска изключително малко опасности пред него в Бундеслигата, докато едва 23-годишният Куртоа направи чудеса за титлата на Атлетико, както и много силно световно за Белгия. Докато на Мондиала двубоят, в който изпъкна Нойер бе срещу... Алжир. Германецът все пак печели мястото, но Куртоа очевидно посяга към ръкавиците му на титуляр.

Десен защитник: Филип Лам (Германия, Байерн)

Най-постоянният, скромен, работещ и винаги безгрешен в отиграванията германец. Световната титла бе спечелена от работяги като него, а не от брилянтни отигравания на някой от нападателите.

Централен защитник: Диего Годин (Уругвай, Атлетико)

Изключителен. Вкара гола, с който Атлетико повали Барса в прекия мач за титлата – 1:1 на „Камп ноу”. Вкара и на финала в Шампионската лига, но не стигна  и Реал измъкна трофея.

Резервите

Тибо Куртоа (Белгия, Атлетико и Челси)
Дейвид Алаба (Австрия и Байерн)
Миранда (Бразилия и Атлетико)
Марио Гьотце (Германия и Байерн)
Томас Мюлер (Германия и Байерн)
Коке (Испания и Атлетико)
Неймар (Бразилия и Барселона)
Луис Суарес (Уругвай, Ливърпул и Барселона) 

Пак заби с глава и попадението, което класира Уругвай на осминафинал на световното – за 1:0 над Италия. В защитата на испанския шампион, една от най-коравите в Европа, той е шефът.

Централен защитник: Венсан Компани (Белгия, Манчестър Сити)

Най-силният играч на Сити в шампионския сезон, редом с Яя Туре и Серхио Агуеро. За разлика от тях обаче бе постоянен и в последните месеци на надпреварата с Челси и Ливърпул направи отбраната на „небесносините” непробиваема. На световното също игра силно, но есента му е помрачена от травми.

Ляв защитник: Фелипе Луис (Бразилия, Атлетико, Челси)

Необяснимо Луиш Фелипе Сколари не го взе на световното, а той игра знаменито за Атлетико през пролетта. Адаптира се добре към Челси и се очертава да е водещ играч и там. Жозе Моуриньо рядко бърка в избора си за бранители.

Опорен полузащитник: Тони Кроос (Германия, Байерн, Реал)

Напомня на някакъв хибрид между спокоен Лотар Матеус, прецизен Бастиан Швайнщайгер и неагресивен Бернд Шустер. Не блести, дори ако не е русата му коса трудно ще го забележите в разгара на мача. Но е навсякъде, подава точно, канализира цялата игра и е основната фигура за Бундестима и Реал. Ефективен като Шави, но с 10 години по-млад и с бързина на мисълта, която ще го направи световна звезда за десетилетие напред.

Полузащитник: Лука Модрич (Хърватия и Реал)

Лука изнесе страхотен минал сезон за Реал и бе възпят в мадридските вестници като „ключът, който отвори вратата към Десетата”. Неслучайно бързо намери общ език с Кроос, но за съжаление се контузи и не играе вече втори месец. Реал бие и без него, представете си какво ще стане след завръщането му до германеца през януари.

Номер 10: Анхел ди Мария (Аржентина, Реал, Манчестър Юнайтед)

Изведе Реал до Десетата, редом с Роналдо и Бейл в атаката на отбора. Наелектризиращата му форма се пренесе и на световното, но в четвъртфинала с Белгия травма го извади от състава на Аржентина. Ако той бе играл на финала... Никой не знае отговорът. Трансферът в Юнайтед не бе негово желание, но е сигурно, че и английският футбол ще се наслади на тази скорост и невероятно директната му игра.

Нападател: Лионел Меси (Аржентина и Барселона)

Индивидуално – поредната уникална година за най-голямото явление във футбола на новия век. Счупи рекорди, които мислехме за недостижими – голмайстор на испанската лига за всички времена, реализатор №1 на Шампионската лига... На световното добута някак Аржентина до финала, въпреки че очевидно бе далеч от физическото състояние, което е необходимо за такъв форум.

Нападател: Ариен Робен (Холандия, Байерн)

Вероятно най-силната година в кариерата на крилото, което не губи от скоростта си. На световното също бе реактивен, Холандия остана съвсем близо до финал, но все пак взе медали. С Байерн спечели всичко в Германия, вкара на финала за купата,  а единственият минус около иначе уникалната му игра остава проблемът с честите симулации.

Нападател: Кристиано Роналдо (Португалия, Реал)

Да, той е най-добрият играч в света в момента. Вече втора година няма кой да го бутне от този трон, след като статистиките му са просто умопомрачителни. Годината му бе изпълнена със звездни моменти – голове срещу Байерн (2 за 4:0), на финала на Шампионската лига срещу Атлетико, за Суперкупата срещу Севиля (2), а от три месеца насам е в просто убийствена голова форма. Реал е с 21 поредни победи, а той е вкарал 28 гола в поредицата. Вероятно 2014-а ще бъде коронясана за него и със „Златна топка”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията