Роналдо, Меси или германец за „Златната топка”

Който и да спечели трофея, обидени със сигурност ще има

Sportinglife
Sportinglife 10:40 ч., 20 Ное 2014
0
56
Getty Images

Иде краят на годината, а с него стартират анкетите.

Има ли победител, винаги има недоволни и обидени.

Кой оценен, кой недооценен.

Чие лоби е по-силно, чие по-слабо.

Не си мислете, че това е само за нашите географски ширини.

Най-престижната анкета в света е за „Златната топка” – за футболист №1 в света през годината.

В прав текст

Който и да спечели трофея, обидени със сигурност ще има.

Tweeeet me!

„Топка”-та гравитира в орбитата на две имена и един отбор – Кристиано Роналдо, Лионел Меси или някой от шестимата германски национали, спечелили Мондиал 2014.

Със своите коефициенти букмейкърите вече определиха своя победител – Роналдо! Така беше и преди година.

Историята на „Златната топка” сочи, че новият кавалер трябва да е от отбора, спечелил най-големите отличия през годината

През януари гласовете за Роналдо счупиха тази традиция. С Реал и Португалия нападателят не спечели нищо, но изправари Меси и Франк Рибери, вдигнал пет от шесте възможни трофея с Байерн (пропусна само суперкупата на Германия). Дори Меси се гордееше като шампион на Испания с Барселона. Нормално в Мюнхен фучаха срещу пренебрегването на Рибери, който щеше да е първи при гласуване само на журналистите, както до преди 4 години.

Тази година доводите в полза на Роналдо са значително по-големи

Португалецът играе настоящия в европейския шампион Реал, направи рекорд по голове в Шампионската лига, спечели и купата на Испания.

Ясно е, че когато Кристиано е на терена, „кралете” много трудно могат да бъдат победени. Безспорният човек отбор.

Поставянето на Меси сред фаворитите през 2014 година изглежда надценено

Аржентинският гений направи една от най-скромните си години и този път не спечели нищо. С изключения на „Златната топка” за най-добър футболист на Мондиал 2014, което също възбуди вулкан от недоволства предвид тоталната доминация на бундестима по време на целия турнир. Само с две думи – в момента в големия спор Меси или Роналдо определено надделява португалецът.

Нека да погледнем обаче Германия и историята

До Мондиал 2010 задължително „Златната топка” се дава на европеец, станал световен шампион през годината. Играчи извън Стария континент започнаха да участват в анкетата от 1995-а насам. Първото изключение беше мондиалът в ЮАР, когато всички от суперотбора на Испания останаха в сянката на Меси.

Логично съотборниците му в Барса - Шави и Иниеста, както мадридистите Касияс и Рамос с право бяха недоволни. Пренебрегнат беше и тогавашният еврошампион Интер, но нали първо е мондиалът, а над него се оказа... Лео.

Подобна бе картината и през 2012 година – Испания бе европейски шампион, „Челси” взе Шампионската лига, а кавалерът пак се казваше Меси.

През тази година Германия и по-специално футболистите на Байерн стъпкаха всички пътя към световната титла, направиха златен дубъл в Бундеслигата

На мондиала започнаха с Португалия на Роналдо – 4:0, минаха през Франция – 1:0, Бразилия – 7:1 и Аржентина на Меси – 1:0. Впечатляващ рейд към титлата. Мануер Нойер отдавна е безспорният №1 сред вратарите, а мнозина вече го определят като 11-ия полеви футболист заради страстта му да излиза и играе като защитник. Филип Лам стана мултифункционален бранитеб, халф и дори голмайстор. Томас Мюлер вкарва гол след гол – и в Байерн, и на световното, и въобще за Германия. „Германец трябва да спечели „Златната топка”, отсече Мишел Платини, президентът на УЕФА. И миналата година французинът, заслужил три пъти отличието през 80-те, залагаше на Байерн.

Мишел Платини

„Футболът не е само Меси и Роналдо. Не са важни само головете, но и постиженията на отборите!”

Tweeeet me!

Не го послушаха и Франк Рибери гледаше лошо на церемонията в Цюрих, докато с много гел на главата си Роналдо обираше овациите. Тази година вероятно ще се случи същото.

„Аз не се снимам по гащи – каза Нойер. – Обичам тревата на терена, а не червения килим. Аз съм спортист. И затова няма да ми дадат „Златната топка”.”

Лам и Мюлер засега мълчат

Някой ще каже, че Роналдо сам влачи Реал с головете си. Но Мюлер вкарва с почти същата постоянност, въпреки че вътрешната конкуренция в Байерн и националния отбор е много по-сериозна от тази в Реал и Португалия. В последните години Томас няма сезон без купа, а Кристиано се гордее редовно с хеттрик срещу малките в Примера.

Прическата на Мюлер е определяна като на лошо сресан гимназист, а Роналдо е манекен на манекените. Като постижения в Шампионската лига резултатите на Байерн в новия век са значителто по-сериозни от тези на Реал. Но...

Нойер пък прави още по-постоянно серии от стотици минути без допуснат гол. Някой ще каже – Роналдо вкара два пъти при 4:0 на Реал над Байерн в Шампионската лига. Друг ще отвърне – на световното не видяхме Роналдо и Германия спечели с 4:0 над Португалия.

В света има над 200 национални селекционера, над 200 капитани на националните отбори

А от името на списание „Франс Футбол” гласуват десетки журналисти. С други думи – анкетата трудно може да се манипулира и би трябвало крайните резултати да са справедливи. Но има и друго – снимките със „Златната топка” на Роналдо и Меси малко започнаха да поомразват въпреки безспорната огромна класа на двата великана на играта. А отборните постижения и изборът на героя на героите при световни и европейски титли остават романтичен спомен от историята.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията