Реал в търсете на най-лесната липсваща купа

За футболния запалянко турнирът ще има една цел – да се запознае с определено непознати ширини

Sportinglife
Sportinglife 11:35 ч., 10 Дек 2014
0
42
Getty Images

Какъв избор!

Битка за титлата световен клубен шампион или финални акорди в групите на Шампионската лига?

Интересна дилема пред телевизионния футболен запалянко. И все пак кои са мачовете довечера?

Мароканският шампион Могреб се изправя срещу първия на зона Океания – Оулънд Сити. От другата страна са дуелите Рома – Манчестър Сити и Барселона – Пари Сен Жермен. Май дилемата поизчезва и въпросът е кой мач на Стария континент да гледаме.

Това са фактите – световното клубно първенство си остава екзотика без впечатляващи футболни достойнства.

Естествено, другата седмица ще дойде моментът, когато Мароко ще види европейския футболен крал Реал.

Но за Кристиано Роналдо и Карло Анчелоти единствената липсваща титла изглежда детска игра. Освен ако папа Франсиск не се обърне към Всевишния да помоли за помощ неговият любим Сан Лоренсо да направи сензация. Но чак такива сили дори Той не е ясно дали има.

След дълги години ФИФА реши да смени начина, по който се определя световния клубен шампион.

Преди мачът се наричаше Междуконтинентална купа, играеше се в Токио и противопоставяше шампиона на Европа срещу носителя на Копа Либертадорес, трофей №1 в Южна Америка. И статистиката все е за отборите отвъд океана, които по традиция приемаха по-сериозно дуела, отиваха на двуседмична аклиматизация.

Докато баровците от Европа в немалка степен отбиваха номера и затова изоставиха във вечната битка на континентите.

ФИФА обаче реши, че още един турнир никога не е излишен.

Идеята се роди през 1993 година на изпълком в Лас Вегас и дойде от Силвио Берлускони, собственика на Милан.

Първият опит не беше успешен, макар че бе избрана Бразилия, родината на футбола.

Манчестър Юнайтед, спечелил току-що звезден требъл, не отиде с най-доброто. И финалът беше между Коринтианс, шамппиона на Южна Америка, и... Вашку да Гама, представителя на Бразилия.

Атракция, но за бразилците. Турнир за 2001 година беше организиран за Испания. Но фалит на маркетинговата компания, обслужваща ФИФА, взриви бомбата. Пари няма! И накрая всеки предвиден участник получи по 750 000 долара компенсация, а испанската федерация – 1 милион.

Хитрата лисица Сеп Блатер обаче е доказал – когато си науми нещо, не го оставя.

И така световното клубно първенство се възроди през 2005 година и оттогава не е спирало.

Форматът дава възможност на шампионите на Европа и Южна Америка да започват от полуфинали. Това кара грандовете да са по-дълго на екзотични места като Япония, ОАЕ или Мароко, феновете да им се радват. Фланелките се харчат като топъл хляб. А по този начин  има повече време за аклиматизация.

Вероятно затова от 2005 година насам Европа вече е властелинът – шест срещу три титли. Освен това европейците никога не са пропускали финала. За разлика от Южна Америка, която позволи това право два пъти на Африка – през 2010-а на конгоанския Мозембе и миналата година на мароканския Раджа.

Да се върнем на тази година.

Световното клубно първенство предлага цели 6 дебютанта. Начело с Реал. „Кралете” са печелили междуконтиненталната купатри пъти.

Но никога не и в турнирен вариант. Нов е шампионът на домакина Мароко Могреб, който довечера се изправя в единствения осминафинал срещу Оуклънд Сити.

За първи път сред най-големите е първенецът на Африка – алжирският Сетиф. Същото се отнася за мексиканския Крус Асул, шампиона в зона КОНКАКАФ Както и за австралийският Уестърн Сидни Уондърърс, спечелил шампионата на Азия.

Стигаме и до големия конкурент на Реал – аржентинският Сан Лоренсо, който е нетрадиционен победител от Копа Либертадорес. А единственият ветеран в турнира е новозеландският Оуклънд, който довечера ще мери сили с Могреб.

Шест отбора срещу Реал.

И нито един не изглежда дори мъничко боеспособен срещу машината Роналдо и компанията му. Реал ще стартира участието си чак на 16 декември, като ще минат две пресявки за съперника му.

Наградният фонд на световното клубно първенство не е скромен.

Шампионът ще получи 5 милиона долара, За финалиста остават 4. Третото място носи 2,5 милиона долара.

Следват суми от 2 милиона, 1,5 милиона, един милион и 500 000 долара за този, който загуби довечера.

За футболния запалянко турнирът ще има една цел – да се запознае с определено непознати ширини. А накрая сигурно ще види Реал с още една купа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията