Националният тим добре, но след него?

Клубният ни шампионат с неясно бъдеще

Sportinglife
Sportinglife 20:10 ч., 01 Юли 2015
0
38
Lap.bg

Волейболното лято е в разгара си. Българските фенове на играта едва са изживели радостта от спечеления сребърен медал в Баку и вече се настройват за последните два двубоя от групите на Световната лига и за финалите на турнира във втора дивизия, а ако изиграем картите си както трябва и на елитната група след това в Рио.

После идва подготовката за европейското първенство и самия шампионат, на който сме домакини.

Добруджа се раздели с Венци Рагин

Един от най-добрите волейболисти на носителя на купата Добруджа 07 – Венцислав Рагин ще продължи кариерата си в Румъния, съобщи сайтът сentersport.org.

Централният блокировач, който преди дни се завърна от Баку и бе част от състава на Николай Желязков, е подписал едногодишент контракт с тима на Томис (Констанца).

Треньор на местния волейболен отбор там е бившият селекционер на България Мартин Стоев.

Истинските привърженици обаче си задават и въпроса „А след това какво?”. Защото в „белите държави” след това следват клубните първенства и евротурнири. В България обаче едва ли имаме повод за радостно очакване и за двете.

През миналия шампионат в Суперлигата у нас участваха 10 отбора. Все още обаче няма яснота колко ще бъдат от есента. Нещо повече за три от последните четири тима в крайното класиране – Арда, КВК Габрово и Левски Бол не се знае дали изобщо ще продължат съществуването си.

Левски Бол всъщност е наследник на някогашния абсолютен хегемон у нас Левски Сиконко. След смяната на името за „сините” настанаха трудни дни.

Като мениджър на тима се изявява Владо Николов, който обаче продължава и с кариерата си в чужбина. Интерес от страна на спонсори обаче липсва и още през миналата година „сините” бяха пред угрозата изобщо да не започнат сезона.

В крайна сметка бяха намерени минимални средства, които да позволят участието да стане факт. Отборът обаче разчиташе изцяло на юноши и така и не успя да направи нещо значимо в първенството.

Горе-долу същата бе картинката и в КВК Габрово. Тимът, който до преди две години бе дори сред фаворитите в шампионата бе на ръба на оцеляването цяла година. Все още липсва информация какво ще се случи през новия сезон и дали ще има средства за поддържане на някакъв отбор изобщо или той ще бъде закрит.

Още преди месец пък от ръководството на Арда (Кърджали) обявиха, че пари за мъжки отбор няма, въпреки положението от ръководството на клуба усилия. Така в една от най-посещаваните по време на волейболни двубои зали у нас „Арпезос” занапред ще играят само юношите.

Новини за готвена селекция, подготовка, контроли и планове като цяло липсват и за останалите тимове. Добруджа, Марек, Нефтохимик, евентуално Монтана и ЦСКА вероятно ще са гръбнакът около когото ще се гради тазгодишното първенство. От клубовете обаче по-скоро излиза информация за играчите, с които се разделят, вместо за тези, които привличат.

Липсата на подобни новини е оправдана може би единствено за ЦСКА, които вече няколко години правят и невъзможното, за да оцелят. Само преди месец ръководството на клуба представи поредната кампания, която се надява да позволи на клуба да се задържи на повърхността.

Тежко е положението и по отношение на евротурнирите. Страната ни има право на четири квоти – три при мъжете и една при жените. На този етап сигурно изглежда само участието на женския състав на Марица (Пловдив). Марек разчитат да се осъществи ремонта на собствената им зала, за да участват в Шампионската лига, докато от Добруджа директно отказаха участие.

На практика е истинско чудо, че въпреки кризата и тежкото състояние на клубовете тази година щабът на националния тим успя да сформира два състава от по 14 състезатели и дори да покаже на Европа и света някои таланти като рзпределителя Агонцев, Велизар Чернокожев, Жани Желязков.

Дали обаче същото ще се случи и следващия сезон ако се налага? Песимистите май са повече от оптимистите. Но е ясно едно – ако не бъдат взети мерки, бъдещето на спорта като цяло не е никак розово.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията