Въпроси без отговор

Селекционерът Константинов повика само трима от Баку

Анна Николова
Анна Николова 08:35 ч., 30 Юни 2015
0
561

Множество фенове, плакати „Добре дошли, победители”, китки здравец и много усмивки. Така бяха посрещнати вчера при завръщането си от Баку волейболистите от националния тим, които 24 часа преди това спечелиха сребърните медали от първите европейски игри.

Усимивките на всички обаче поизбледняха след като изненадващо още на летището стана ясно, че само трима от тима, играл финал ще се присъединят към състава на националния отбор във Варна.

Тимът във Варна подновява тренировки днес

Тримата повикани играчи от състава в Баку – Николай Николов, Светослав Гоцев и Тодор Алексиев още снощи се присъединиха към тима, който играе в Световната лига.

Вчера за играчите бе почивен ден след успеха над Куба с 3:1 в неделя. Днес съставът подновява занимания като в края на седмицата предстоят последните два мача от груповата фаза – срещу Аржентина.

Повиквателни от Пламен Константинов получиха единствено Тодор Алексиев, Николай Николов и Светослав Гоцев. Новината бе обявена само чрез официалния сайт на родната федерация.

Предвид важността на финалния турнир и малкото време до него повече от ясно бе, че направилите добро впечатление в Баку Велизар Чернокожев и Жани Желязков няма как да попаднат в състава.

Но липсата на повиквателни за близнаците Валентин и Георги Братоеви и за либерото Мартин Божилов бе повече от изненада.

„Ние си свършихме работата. Нашата цел бяха Игрите в Баку, от тук нататък сме във ваканция. Това не го казваме на собствена воля, а беше ни казано вчера. Това е решение, което е взето от старши-треньора и щаба и за нас на този етап националния отбор приключи, но както знаете има и други турнири напред. Може да ни извикат за тях. Не сме разочаровани, със сребърни медали сме”, философски заявиха Валентин и Георги на летище „София”.

Новината за освобождаването на двамата е изненадваща на фона на крайното класиране в индивидуалните класации в Баку. Валентин Братоев е в топ 10 при реализаторите (осми), изпълнителите на сервис (осми) и нападателите (осми).

Георги Братоев е осми при разпределителите. Либерото Мартин Божилов пък е втори при посрещачите. По-добър от него е само либерото на новия шампион Германия Фердинанд Тиле, за който всички знаем, че е един от най-добрите играчи на този елемент не само в Европа, но и в света.

И след цифрите идва логичния въпрос защо.

Защо тогава се стига до подобно решение, при това обявено по този начин и без на тези момчета дори да се даде шанс да покажат в каква форма са. Да, напълно възможно е да не успеят да се преборят с конкуренцията за финалите, но нали поне би трябвало да получат шанса да опитат?!

И още един тревожен факт. Настоящата световна лига всъщност е втория турнир, който националния отбор играе под ръководството на Пламен Константинов.

Първият бе световното първенство в Полша. И в двата играчите, които не получиха повиквателни бяха Валентин и Георги Братоеви.

Миналата година изваждането им дойде след серията от лагери, непосредствено преди шампионата.

„Георги и Валентин Братоеви са освободени от националния отбор по спортно-технически причини, заяви тогава селекционерът Пламен Константинов.

"Добромир Димитров и Мирослав Градинаров заслужават шанс за изява и вярвам, че ще се представят на добро ниво на световното първенство”, допълни още той.

Сега обяснение нямаше. Всъщност Георги и Валентин получиха една възможност за изява под ръководството на Пламен Константинов – в първите мачове срещу Канада на старта на Световната лига.

В двете срещи България записа победа и загуба. След това тимът бе разделен и близнаците работиха под ръководството на Николай Желязков.

„Основна роля за това класиране имат опитните състезатели. Те показаха какъв е пътят. Много помогнаха на младите. Твърдеше се, че част от тях са трудни характери. Но точно такива хора са големите победители. С абсолютно никой не съм имал проблеми”, гарантира от своя страна треньорът, под чието ръководство двамата близнаци показаха силни изяви – Николай Желязков.

„Предстоят много важни мачове и Пламен трябва да бъде спокоен. Той трябва да си вземе решенията и ние трябва да го подкрепим. Той си има своите мотиви. Не трябва да търсим скандали и търкания преди финалите в Лигата. Отборът трябва да работи спокойно и да ги спечели. След това предстоят други състезания”, опита да успокои обстановката самият Желязков.

Дали обаче ситуацията ще се промени истински за тези други състезания?

И къде този път е проблемът, довел до изваждането на двама от добрите ни състезатели от националния отбор са все още въпроси без отговор. Поне до след две седмици.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията