Най-скромната десетка

Само един световен шампион сред топ спортистите на България

Анна Николова
Анна Николова 10:50 ч., 17 Дек 2014
0
549
Lap.bg

Осем дни преди Коледа две седмици преди 2014 г. окончателно да бъде пратена в историята вече е ясна десетката на най-заслужилите спортисти на България.

Имената на най-добрите за последните 365 дни бяха обявени по азбучен ред, как точно ще се подредят ще стане ясно на 22 декември вечерта.

Григор vs Кубрат

Основните претенденти за приза са Григор Димитров и Кубрат Пулев

Tweeeet me!

Голямата интрига естествено е за първото място. Според мнозина то принадлежи на Григор Димитров, който през тази година записа най-успешния си сезон.

Българинът спечели три турнира на Асоциацията на професионалните тенисисти на три различни настилки, достигна до четвъртфиналите на Australian Open и полуфиналите на Уимбълдън и се изкачи до №8 в световната ранглиста.

Няма друг българин в историята на този спорт при мъжете, който да може да се похвали с подобни резултати.

И Григор очевидно не смята да спира до тук.

За Димитров това е четвъртияt път, в който попада сред десетката на тази престижна класация - първият бе през 2008 г., когато зае осмата позиция, през 2012 г. бе шести, а през миналата година остана на втората позиция зад бореца Иво Ангелов. Никак не са малко обаче онези, които смятаха, че още тогава той трябваше да бъде първи. А сега го възприемат като задължително.

Основният му и единствен конкурент е Кубрат Пулев.

По-големият от двамата братя Пулеви има обаче само две изиграни срещи през 2014. И тук е най-големият довод на неговите подръжници – втората е срещу Владимир Кличко за световната титла.

Тя обаче приключи още преди да е започнала истински – с тежък нокдаун за Пулев.

И големият въпрос е как може да се сравняват постиженията на единия и другия след като в профибокса сериозна роля играят парите?

Да, с мач изигран миналата година Кубрат си спечели правото да бъде претендент за световната титла, но ако двете страни не бяха се договорили за финансовите условия мач можеше и да няма.

Докато при Григор титлите са въпрос на печелене на точки и бавно и постепенно изкачване в ранглистата.

Безспорен е фактът, че Кубрат успя да обедини българите и да накара всички да се вълнуват от срещата в Германия, че успя да събере на едно място наши сънародници от различни краища на света и да ги накара да пеят химна, че накара светът да говори за страната ни, но в това постижение няма спортен елемент...

Какво обаче остава извън битката на двамата за първото място?

Почти сигурно е, че ако попитаме обикновените спортни фенове за останалите имена само някои от тях ще им говорят нещо. В тази група ще попаднат може би сноубордистката Александра Жекова и тенисистката Цветана Пиронкова.

Останалите като алпинистът Боян Петров, бореца Александър Костадинов, състезателите по кану каяк Мирослав Кирчев и Станилия Стаменова, щангиста Иван Марков, състезателката по бокс Станимира Петрова са със сериозни постижения, но сравнително непопулярни.

За първи път от години в топ 10 има само един световен шампион – това е състезателката по бокс Станимира Петрова.

Трима са сребърните медалисти от световно първенство – щангиста Иван Марков и състезателите по кану каяк Мирослав Кирчев и Станилия Стаменова.

Кирчев е и бронзов медалист от световно първенство, докато Стаменова е европейска шампионка. Носител на титла от първенството на стария континент е и бореца Александър Костадинов.

В прав текст

Факт е сериозното отстъпление на родните спортисти.

Tweeeet me!

В десетката има и представител на спорт, който няма нищо общо с олимпийските спортове и дори е трудно да бъде категорично определен като спорт.

Това е алпинистът Боян Петров, който през 2014 г. изкачи три осемхилядника, последният от които връх К2.

Постиженията на всички 10 спортисти, попаднали сред най-добрите със сигурност не са за подценяване. Но е факт и сериозното отстъпление на родните спортисти.

И ако то не послужи като сигнална лампичка на ръководители и треньори, след две години когато са олимпийските игри в Рио де Жанейро десетката на най-добрите ще бъде още по-постна и трудна за избиране.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията