Престиж или комерсиалност?

Щабът на волейболистите трябва да вземе важи решения през следващите седмици

Sportinglife
Sportinglife 11:35 ч., 22 Дек 2014
0
48
Lap.bg

Идващата 2015-а година ще бъде ключова за националния отбор по волейбол. Дни преди нейното настъпване треньорският щаб и ръководителите са изправени пред сериозна дилема – как да степенуват участията на тима в отделните състезания.

Състезанията на волейболистите през 2015 г.

Световна лига, зона 2, групова фаза

Съперници: България, Куба, Канада и Аржентина

29-31 май: България – Канада

5-7 юни Куба – България

12-14 юни Канада – България

19-21 юни Аржентина – България

28-28 юни България – Куба

3-5 юли България – Аржентина

Финална фаза, група 2: 10-11 юли, България

Финална шестица: 15-19 юли

Европейски игри – 12-28 юни

Европейско първенство, България 

Безспорно №1 ще бъде Европейското първенство през октомври, на което страната ни е домакин.

Не само защото за организацията ще бъде похарчена сериозна сума пари, но и защото е най-добрият шанс пред волейболистите да се реваншират за слабата 2014 г., а и възможност да вземат отново медал след бронза от 2009 г.

Голямата дилема обаче ще бъде между Световната лига и предстоящите за първи път Европейски игри.

Решението за провеждане на подобна надпревара бе взето в началото на декември 2012 г. на среща на европейските олимпийски комитети. Европейските игри ще се провеждат по модела на Панамериканските и Азиатските игри. В програмата им ще бъдат включени 15 от съществуващите в момента 28 олимпийски спорта, както и няколко неолимпийски.

За първи домакин бе избран Баку, бе решено още Европейските игри да се провеждат на всеки четири години.

И тъй като първото им издание е в предолимпийска година победителят от съответното състезание в 11 от видовете спорт ще получава олимпийска квота. Сред тези видове спорт е и волейболът.

Според вече изготвеният календар на дебютното издание на проявата тя ще се проведе между 12 и 28 юни. По същото време обаче ще се играят срещите от груповата фаза на Световната лига в зона 2.

Реално надпреварата ще бъде важна за тима ни, тъй като националите ще гонят завръщане в елита на комерсиалната надпревара.

За да стане това тимът ни ще трябва да спечели целия турнир в зона 2. Нашите обаче са домакин на финалната фаза, което означава, че мястото, на което ще се класира в групата е без значение.

Ако треньорският щаб вземе решение водещите играчи да пътуват за Баку, а в груповата фаза на турнира за Световната лига да участва втория състав, то това в никакъв случай няма да е прецедент. Германия, например, вече обяви, че се отказва от участие в тазгодишното издание на Световната лига, за да съсредоточи усилия в Баку.

В столицата на Азербайджан всъщност тимът ни го очаква миниевропейско първенство и тежка битка за първото място.

Следващата възможност за олимпийска квота обаче ще бъде на домашното европейско първенство.

Там тимът ни трябва да заеме едно от първите три места, за да получи покана за Световната купа през декември. Там пък ще трябва да се бори с отбори от всички континенти в един дълъг маратон като целта ще бъде едно от първите три места. Това обаче означава удължаване на календара за тима ни от 15 май до средата на декември.

Големият въпрос е има ли играчи България да се справи на всички фронтове.

Отговорът му трябва да дойде от националния селекционер Пламен Константинов,  който се завръща у нас в началото на следващата седмица.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията