Зидарят, който надмина Пеле и Рууни

Чарли Остин ставаше в 5,30 за работа на обекта, а сега вкарва във Висшата лига

Sportinglife
Sportinglife 14:45 ч., 23 Дек 2014
0
1611
Getty Images

Чарли Остин си тръгна в 17 часа след дълъг и тежък работен ден на обекта, където се занимаваше с тухлите и зидането.

Закара колата си до Лимингтън, откъдето хвана ферибота за Остров Уайт. Там той и съиграчите му от Пуул Таун се качиха на автобуса и прекосиха острова, за да се изправят под оскъдните светлини на няколко прожектора срещу домакините от Брейдинг Таун. Пуул спечели с 4:2 и остана на върха на Уесекс Лигата, а Чарли направи хеттрик.

Качи се пак на автобуса, в 23,30 хвана ферибота, в 1 ч стигна дома на родителите си в Борнемут и ... легна да поспи, преди в 5,30 да стане, за да е навреме на обекта.

Това не е случвало толкова отдавна, говорим за един декемврийски ден през 2008 г.

Днес Чарли Остин има 11 гола във Висшата лига с Куинс Парк Рейнджърс и е любимец на феновете. „Вече няма такива играчи – кахърят се по трибуните на „Лофтъс Роуд”. – Все по-рядко е – честни, всеотдайни и работещи здраво за отбора.”

Чарли е от онези английски футболисти, които са изпълнили мечтата си и я изживяват пълноценно.

Не се интересува дали реброто му е счупено, дали главата му е окървавена или има разрез от бутон на коляното.

Голове, голове, голове

Кариерата на Чарли Остин в професионалния футбол в числа

Суиндън

2009-2010 г.        36 мача                20 гола

2010-2011            21 мача                12 гола

Бърнли

2010-2011            4 мача  0 гола

2011-2012            30 мача                16 гола

2012-2013            37 мача                24 гола

Куинс Парк Рейнджърс

2013-2014            34 мача                19 гола

2014-2015            15 мача                11 гола

(Първи сезон във Висшата лига)        

Превръзка и играта продължава. Не може да си позволи да изпусне шанса си. Освен това дяволски добре умее да вкарва голове – ляв крак, десен крак, с глава...

25-годишният Остин е трети голмайстор до момента във Висшата лига за сезона след Серхио Агуеро и Диего Коща.  Но, както сам се гордее, е надминал по голове Грациано Пеле от Саутхемптън, който има 8. „Да си пред някой с име Пеле е гордост”, смее се обикновеното момче от Борнемут, което е далеч от понятието „звезда”. И още нещо – той е пред Уейн Рууни по голове (асът на Юнайтед има 6), което редовно е изтъквано с чувство за хумор в британските медии.

Преди 6 години Остин играеше за удоволствие, след като от Академията на Рединг го освободиха за безперспективност. Не ставал.

„Не се притесних – разказва нападателят. – Играех за местни аматьорски отбори, работех и не се притеснявах, че няма да съм професионален футболист.”

Но с Пуул печели титлата в местната конференция, а 46 гола в 46 мача повдигат въпроса за това момче в скаути от няколко клуба в ниските професионални дивизии. Той е на 19 и вече не вярва, че има шанс. Борнемут опитва да подпише с него, но в същия ден Лигата налага трансферно ембарго на отбора и сделката пропада.

„Напих се от мъка – признава Чарли. – Вече бях сигурен, че съдбата е отредила да не съм професионален футболист.”

За щастие Фортуна променя мнението си под формата на Дани Уилсън, мениджър на Суиндън в онези дни. И Чарли отива там.

И до ден-днешен той посещава мачове на Пуул, където е оставил много приятели.

Факт

В деня, в който подписва със Суиндън, съотборниците му групово залагат 150 лири при коефициент 1:5000, че Остин някой ден ще вкара за националния тим на Англия

Tweeeet me!

„Сега потриват ръце – разказва мениджърът на отборчето Том Килик. – Мислят си, че Чарли вече е близо до повиквателна. Той го заслужава, велико момче е и извоюва правото си да играе в елита.”

Чарли вкарва 13 гола в първите си 15 мача за Суиндън. Играе пред 10 000, след като до тогава е ритал пред публика от около 300 души. Суиндън стига плейофите за влизане в Чемпиъншип, но губи на „Уембли” с 0:1, а младокът изпуска златен шанс в края.

След 20 гола в първия му сезон, Остин вече е име в долните дивизии. Започва ударно и следващата година, а Бърнли го взима в Чемпиъншип и получава в замяна 17 гола в първия му сезон.

Намесва се Хари Редпап и останалото е история.

Куинс Парк и Чарли влязоха триумфално във Висшата лига, където Чарли наказа Манчестър Сити, Челси, Саутхемптън... а миналия кръг наниза хеттрик на Уест Бромич за успеха с 3:2.

„Невероятно е – усмихва се бившият зидар. – Когато аз започвах да поигравам в непрофесионалните лиги през 2006 г., Нико Кранчар игра за Хърватия на световното. Сега сме в една съблекалня!”.

Това ако не е история за любов към футбола и успех в него...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията