Има място за старите кучета

"Мисия Мелбърн" изглежда повече от възможна за Роджър Федерер

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 13 Яну 2015
0
91
Getty Images

Първите две седмици на новия сезон в мъжкия тенис тотално опровергаха заглавието на култовия филм на братята Коен, след като трофеите в Бризбейн, Доха и Ченай спечелиха съответно Роджър Федерер (33 г.), Давид Ферер (32 г.) и Стан Вавринка (29 г.).

Шампионите на Australian Open през последните 10 г.

2005 - Марат Сафин (на 25 г.)
2006 - Роджър Федерер (24 г.)
2007 - Роджър Федерер (25 г.)
2008 - Новак Джокович (20 г.)
2009 - Рафаел Надал (22 г.)
2010 - Роджър Федерер (28 г.)
2011 - Новак Джокович (23 г.)
2012 - Новак Джокович (24 г.)
2013 - Новак Джокович (25 г.)
2014 - Стан Вавринка (28 г.)

Това развитие на трите турнира преди Australian Open, обещава много интересни битки в Мелбърн.

Преди турнира в Бризбейн тенис вселената се питаше дали Федерер ще може да продължи голямото си завръщане, което му донесе 73 победи през миналата година в отговор на ужасяващия сезон 2013.

Маестрото не само, че грабна титлата, прекрачи границата от 1000 успеха в тура, но и тотално спечели битката с "младите пушки" по пътя към тези постижения.

Швейцарецът се разправи за 40 минути с местния талант Джеймс Дъкуърт (6-0, 6-1), а после мина и през Григор Димитров едва за 54 минути (6-2, 6-2). На финала пък записа осми успех от девет двубоя с Милош Раонич, който изглежда като най-сериозната заплаха за първите трима в ранглистата в момента.

Федерер постигна три тотално различни като характер и значение победи, обединени от единствения фактор, че съперниците му принадлежат на генерацията, която би трябвало скоро да властва в тениса.

Първо се разправи с очакващия големия си пробив Джеймс Дъкуърт (№119 в света), който обаче доказа класа с успехи над Жил Симон и Ярко Ниеминен.

После доминираше напълно над сочения за негов наследник на корта Димитров, а накрая успя да удържи победата и над най-сериозно утвърдилия се сред елита член на новата вълна Раонич.

Маестрото прати ясно послание, че дори на 33 години страстта за победи гори силно в него, но разликата е, че сега към нея е прибавил и огромен опит.

"Мисия Мелбърн" изглежда повече от възможна за 17-кратния шампион от Големия шлем.

Още по-интересни неща се случиха в Доха, където след разочароващ сезон, който сочеше по-скоро към залеза на кариерата му, 32-годишният Давид Ферер грабна трофея.

Испанецът призна, че възрастта му се е отразила доста негативно през 2014-а, страхувал се е повече на корта и не е проявявал нужното търпение в ключови моменти, което му е коствало загубата на доста важни двубои.

Ферер обаче предупреди, че е направил силна предсезонна подготовка и чувства, че отново е намерил начин да се мери с най-добрите.

И в Доха той наистина беше същата непробиваема стена, която сме свикнали да виждаме.

Да оставим за секунда Ферер, за да припомним, че защитаващият титлата си Рафаел Надал беше спрян още на старта от 34-годишния Михаел Берер.

А световният №1 Новак Джокович допусна обрат с 6-7(2), 7-6(6), 6-4 от Иво Карлович и отпадна на 1/4-финал.

Хърватинът със своите 35 години беше най-възрастният тенисист в турнира, но изигра уникален двубой и заслужи успеха.

Но въпреки че Карлович заби 30 аса и 67 уинъра на полуфинала, Ферер го пречупи с три тайбрека (6-7(2), 7-6(5), 7-6(4)).

А в дуела за титлата Давид покори и още един бомбардир от сервис - Томаш Бердих.

С представянето си в Доха, Ферер си върна аурата на един от най-нежеланите съперници, особено във формат 3 от 5 сета.

А шампионът от Australian Open, Стан Вавринка, загря за големия тест в Мелбърн с втора поредна титла от турнира в Ченай.

Той беше единственият член на Топ 10 в Индия и не се срещна с никой от двамата представители на Топ 20, но пък "по-лекият режим" даде впечатляващи резултати през миналия сезон.

А и още една титла в Ченай едва ли може да навреди на мотивацията на Вавринка.

След първите три турнира, изходните позиции за Australian Open сякаш не можеха да са по-добри откъм гаранции за мега шоу.

Рафаел Надал отпадна рано в Доха, но от лагера му дават индикации, че тренировките вървят прекрасно през тази седмица, а и знаем, че Матадора винаги е силен в Мелбърн.

Новак Джокович също показа колебания, но световният №1 има незаменимата способност да изстисква максимума от себе си в големите битки.

Може би от гледна точка на интригата дори е леко успокояващо, че сръбската машина за победи показа леки неточности в настройките и подсказа, че може да бъде спряна.

Роджър Федерер силно и ясно заяви, че е в страхотна форма, запазил е инерцията от уникалния сезон 2014 и ще посегне към трофей №18 от Големия шлем.

Стан Вавринка потегли по същия начин както преди 12 месеца и ще се опита да задържи курс към защита на трофея максимално дълго, за да не се срине драстично в ранглистата.

Милош Раонич и Григор Димитров също загряват моторите, физически са готови за изтощителните битки в Мелбърн и ако успея да покажат най-добрата си игра, всеки съперник е в опасност.

Давид Ферер обяви завръщането си сред тенис елита с трофея в Доха и със сигурност никой от големите фаворити няма да иска да се впусне в тежка 5-сетова битка с крайно неясен изход срещу испанеца в 40-градусовата жега в Австралия.

През последните 10 сезона шампионът в Мелбърн никога не е бил по-възрастен от 28 г. Но сега турнирите в Бризбейн, Доха и Ченай показаха едно - в битката за Australian Open има място за старите кучета!

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията