500% Григор за 500 точки в Ротердам

Димитров започва срещу квалификант, Вавринка го чака на четвъртфинал

Sportinglife
Sportinglife 12:15 ч., 07 Фер 2015
0
316

През 2012-а България дебютира в неофициалното (но изключително престижно) световно първенство за смесени отбори - "Хопман къп" в Пърт (Австралия), а Григор Димитров изумяваше света с магическите си удари. Първата ни ракета дори си причини лека травма, след като се сблъска с рекламните пана, за да спаси една топка.

"Чувствам се страхотно, играя на 500%", заяви тогава талантът ни.

Нещо близко до тези проценти успя да предизвика Роджър Рашийд с еднин гениален треньорски ход преди мача на българина от четвърти кръг с Анди Мъри на Australian Open.

"Сега ти ще излезеш на корта, а аз ще седна на трибуните и ще съм просто още един зрител. Искам да ме забавляваш", каза специалистът минути преди двубоя. Рашийд прекрасно осъзнаваше, че Григор ще се нуждае от цялото вдъхновение в ударите си, за да се опита с атака и атракция да срути стената на Мъри, който колкото и да ни убеждава с думи във вариативността на играта си, все още намира основната линия за почти непреодолима граница.

И планът на австралиеца почти успя. Димитров изоставаше с 1-2 сета, но водеше с 5-2 гейма в четвъртия, а физически стоеше на корта сякаш мачът е започнал преди 10 минути. В този момент обаче лекотата в ударите на българина се изпари и на нейно място дойде скованост. Истината е, че тези "500%", които талантът ни показваше през големи периоди от двубоя можеше и да се окажат достатъчни, но той не намери психическата устойчивост да ги задържи.

Но сега Димитров има шанс за поправителен в ATP500 турнира в Ротердам. Новак Джокович неведнъж е заявявал, че миналите ти резултати в дадена надпревара имат огромно значение и играят на корта заедно с теб. Е, в Ротердам нашето момче грабна първата си победа над тенисист от Топ 25 (над Томаш Бердих през 2009-а), в следващия двубой взе сет на тогавашния №1 в света Рафаел Надал, а през 2013-а стигна до полуфиналите, където го спря бъдещият шампион Хуан Мартин дел Потро.

Така че Димитров има успехи, върху които да гради увереността си в Ротердам. Освен това изтегленият днес жребий ще го изправи първо срещу квалификант, а във втори кръг го очаква един измежду Давид Гофен и Жил Мюлер. Доста приятен път преди изглеждащия като доста вероятен четвъртфинал със Стан Вавринка. В тази четвъртина на схемата е и Милош Раонич.

Двама тенисисти, с които Григор се справи през миналия сезон. Вавринка призна, че се чувства психически изтощен, след като защитата на трофея му в Мелбърн приключи със загубен сет на нула от Джокович. В добавка, на 29 години швейцарецът още не е намерил постоянството в играта си. Раонич напоследък се превръща във все по-корав противник, но Димитров винаги е успявал да се настрои доста добре срещу стила и оръжията му.

В другата половина на схемата са Анди Мъри и миналогодишният шампион Томаш Бердих. Чехът се справи с Григор на финала в Стокхолм през 2014-а и направи силен Australian Open. Но за него и за шотландеца турнирът приключи с един и същ извод - все още има по-силни психически тенисисти от тях. Мъри пречупи Бердих на полуфинал, но само за да преклони глава пред световния №1 в двубоя за титлата.

Григор може би отлетя от Мелбърн със същите мисли в главата. Но българинът показа на корта, че това безспорно е един от аспектите, който много е развил в резултат от работата му с Роджър Рашийд. Ако Димитров успее да направи още една крачка напред откъм психика в Ротердам, можем да се надяваме, че 500% ще се превърнат в 500 точки за световната ранглиста.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията