ЦСКА и Левски размениха места

Лудогорец остава фаворит за титлата, внимание за Литекс

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 09:45 ч., 11 Фер 2015
0
151
Lap.bg

Това не се случва често. Да минат двата месеца на зимната подготовка, а около ЦСКА да няма големи скандали, като изключим разбира се традиционните фойерверки в един спортен всекидневник. Те обаче не са фактор, който да разклаща гранда, а именно зимните паузи са голяма слабост на „червените” в последните години.

Това е времето, когато изпълзяват змии, стават вакханалии с трансфери – провалени или не, карат се треньори и мениджъри, а новините започват и завършват с „червената” тема.

През тази зима героят на заглавията вече е Левски.

Тридневни управителни съвети, неясни програми (или подобия на такива) за спасението на клуба, нов треньор и абсурдни ситуации около селекцията. Днес идва централен нападател, обаче... го няма. Утре чакаме друга деветка, тя обаче избрала съседния комплекс в Анталия и подписала с друг тим.

Загадката Локо (Сф)

Димитър Васев се оплака, че Локо (Сф) няма нови играчи. Въпреки това треньорът осъзнава, че е събрал и сглобил боеспособна група, а да не говорим, че Локо си е трети в „А” група, ей така – сякаш на шега и напук на прогнозите преди сезона.

При очаквана поява в тима на опитни кучета като Гъргоров и Старокин, тимът от „Надежда” може смело да гледа към поне четвърто място, ако приемем, че Литекс и Левски ще са конкурентите за позициите зад двата тима на върха.

А защо не и поглед още по-нагоре? Е, все пак реалистично, силите едва ли ще стигнат.

Да не говорим за сериала „Списъкът на Херо”, който вече изглежда толкова добре разработен, че очакваме Спилбърг да се поинтересува.

ЦСКА влиза в добро състояние в сезона, освен трите точки аванс на върха, които осигуряват самочувствие.

Продаден бе нападателят Сержиу Буш, но като цяло отборът се запази и бе подсилен. Контролите не са от значение като резултати, но армейците изглеждат балансирани достатъчно, поне да поддържат ритъма от есенния полусезон. А това може да се окаже достатъчно. В последните сезони ужасният пролетен старт винаги струваше на ЦСКА много, но сега сътресение не се очаква.

Ключова фигура: При треньор Стойчо Младенов това винаги е отборната игра. И все пак – Тони Силва бе най-добрият играч в родното първенство наесен, предстои да видим дали е запазил формата си и може ли да прави разликата, когато започнат плейофните мачове с водещите тимове.

Скрит коз: Стефан Николич не успява да блесне в контролите, но – внимание. Непредвидимият нападател от Черна гора има всички качества да вкара решителните голове за титла на ЦСКА. Въпросът е ще намери ли мотивация и настроение за това в София...

Лудогорец се готви при най-добри условия и с най-качествени контроли в Испания.

Тимът е същият, както през есента, но за първи път се усеща леко напрежение във вече четиригодишния престой на Разград по върховете на футболната ни йерархия. Тя идва от ситуацията с договорите на ключовите играчи Роман Безяк и Ешпиньо, както и от липсата на нови попълнения.

Трагедията в Пловдив

Ботев все пак има пари да отиде на лагер в Турция, но е очевидно, че тимът загуби енергия и искра след случилото се със собственика и неговите грандиозни планове през лятото. Стадионът е замразен, парите се набавиха с продажба на най-добрите играчи, станаха две треньорски смени. Ботев доиграва сезона.

Локомотив дори не успя да излезе на лагер извън Пловдив, но може да се окаже, че това не е толкова зле. Да, няма съперници от класа за контроли и добри терени за подготовка, но няма да има и нужда от адаптация, каквато ще се наложи при всички тимове, които се връщат от Анталия или Испания. Защото тук е студено и снежно...

Без съмнение тази пролет ще е различна от миналата, когато еуфорията от мачовете с Лацио и Валенсия наля гориво в машината. Сега двигателят може и да се е поопразнил, особено откъм октановото число на мотивацията.

Ключова фигура: Козмин Моци винаги намира начин да се мотивира за големите мачове, което обаче все по-често май се оказва проблем за съотборниците му. Някои открито заговориха за трансфер, който не получават... Въпреки това Лудогорец остава фаворит за титлата – най-вече заради лидери като Моци.

Скрит коз: Може би е време Вандерсон, привлечен за близо милион долара през лятото, да се превърне във водещ играч. Голът му срещу Стяуа е безценен, разбира се, но бразилецът не може да се наложи в големите мачове и блести срещу средняците и слабаците, когато играе като титуляр.

Левски... Е, тук вече имаме енигма.

С треньор, който постоянно се оплаква от отбора си след контролите, а очевидно и има нужда от подсилване, което не идва. Левски няма пари, а има нужда от играчи, особено в атака. Все пак позитивите също не са за пренебрегване, поне млади лъвчета като Божидар Краев ще играят по-често.

Защитата бе заздравена, поне на теория, остава да го видим и на терена. На „сините” ще е много трудно да се бият за евротурнири през местата в първенството, но имат сериозен шанс да го сторят през турнира за купата.

Класирането

1. ЦСКА 44
2. Лудогорец 41
3. Локомотив (Сф) 32
4. Литекс 32
5. Берое 31
6. Левски 28
7. Ботев 27
8. Черно море 25
9. Локомотив (Пд) 20
10. Славия 20
11. Марек 13
12. Хасково 7

Остават три кръга от редовния сезон, след което се оформят първа и втора шестица и се играят по два мача всеки срещу всеки (още 10 кръга). Изпадат последните два тима.

Ключова фигура: Отзивите за първите представяния на Емил Нину в отбраната на Левски говорят, че румънецът може да има ефект „Моци” като лидер и в чисто игрови план. Но оценките за подготовката са едно, а за официалните мачове – времето ще покаже.

Скрит коз: Божидар Краев вкара голове в контролите и очевидно гори от желание да се докаже. Левски не е в ситуация да преследва точки и победи на всяка цена, защото приоритет на клуба е да се отърси от финансовата немощ. Така на терена може да се даде поле за изява на таланти като този.

Литекс е четвъртият жокер в карето, като в тима почти няма промяна.

Красимир Балъков няколко пъти призова да получи нов нападател и полузащитник, но засега ги няма. Въпреки това младият тим от Ловеч е в нелоша позиция да атакува поне трето място. Проблем ще бъде постоянството в този отбор без опит, когато започнат мачовете през 3-4 дни все с преки конкуренти.

Ключова фигура: Данило Асприля като потенциал е едно от попаденията сред легионерите в родния футбол. Взривен, ловък и с чувство за изненада, колумбиецът играе по целия фронт на атаката и е класа. Когато му се играе.

Скрит коз: Може да е някой измежду младите нападатели Милчо Ангелов и Кирил Десподов. Те вече записаха мачове и голове в първенството, а в сгъстения цикъл на плейофите именно включванията на резервите в някои двубои могат да донесат златни точки при натрупаната умора в съперниците. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията