Боян Къркич направи музей с фланелки

Докато вкарва голове, на 24 години сръбският испанец вече е и бакалавър

Sportinglife
Sportinglife 09:15 ч., 02 Апр 2015
0
220
Getty Images

Боян Къркич не е един обикновен футболист. Сръбското момче от съвсем малък заживя в Каталуния. Стигна до школата на Барселона, а оттам – до Шампионската лига.

Днес е футболист на Стоук Сити, който се възстановява от кошмарната диагноза – операция заради разкъсани коленни връзки.

В своя дом в Барселона едва 24-годишният Къркич, който вече завърши каталунския университет, играейки същевременно, е направил музей от събрани футболни фланелки и предмети.

Kолекцията е изключително богата. Във витрина Къркич е поставил двата си златни медала от Шампионската лига, които спечели с Барса през 2009 и 2011 година.

До тях са обувките, с които вкара първите си голове за каталунците. И една топка. Коя е тя? Това е топката, с която Къркич вкара победния гол срещу Шалке в четвъртфинал в Шампионската лига.

Колекцията от фланелки наброява над 50.

Не е взимал от всеки мач, а само от специални съперници. Най-ценната е на Андрес Иниеста. Когато Къркич вече игра за Милан срещу Барселона, отиде да поиска от своя приятел и вдъхновител. Близо до нея е екип на Кристиано Роналдо от Манчестър Юнайтед. През 2008 година КР7 и „дяволите” победиха Барса в полуфинал на Шампионската лига.

„Това са специални спомени за мен – разказва Къркич. – Сигурно ще мисля повече за тях, когато спра да играя. Но дотогава трябва да ги пазя.”

Дълго време сърбинът се смяташе за един от най-големите таланти в академията на Барселона. Дебютира в първия отбор едва на 16. А тогава в нападението на Барса играеха Тиери Анри, Роналдиньо, Лионел Меси, Давид Вия и Златан Ибрахимович.

Въпреки това още преди да навърши 21 години, Къркич имаше 41 гола за родния клуб.

Конкуренцията обаче го принуди да потърси шанс за титуляр и повече минути зад граница, а от новия сезон стъпи в Англия - в Стоук. Точно когато Къркич започна да играе и вкарва голове, се стигна до кошмарния мач за купата с Рочдейл през януари.

„От нищото дойде – проплаква нападателят. – Гоних топката, никой не ме е ударил. Нормално движение, но лявото ми коляно се усука. Ужасна болка беше. Помня как сложих ръце върху главата си. Бях в шок.”

Прекараната нощ в болницата показа, че менискусът не е увреден, а връзките са само закъсани.

„Имал е голям късмет”, твърди баща му. В Барселона Къркич работи по осем часа на ден с физиотепаревта Хосе Виларино. Негови клиенти са още Диего Коща и Сезар Аспиликуета от Челси. След повече от два месеца лечение Виларино обещава, че Боян ще е на терена през юли за старта на лятната подготовка. Толкова добре се възстановява, че е изпреварил лечението.

В Стоук нападателят намери своя нов дом.

Нито Милан, нито Рома, нито Аякс успяха да заменят истински Барселона. Но английският футбол му допадна. Къркич вкара голове при победите над Тотнъм, Арсенал и Евертън. А Жозе Моуриньо накара две от звездите на Челси – Неманя Матич и Джон Оби Микел, да го пазят персонално. Треньорът на Испания Висенте дел Боске няколко пъти намекна, че Боян е на път да се завърне в националния тим след четиригодишна пауза.

„Разликата в Стоук са минутите, които съм на терена – обяснява Къркич. – Когато вярваш в себе си и имаш време, започваш да правиш интересни неща. Треньорът Марк Хюз вярва в мен и ме кара да се чувствам специален. Пускаме на любимата ми позиция – медиа пунта (от испански зад нападателя). Там имам свобода. Създавам положения, конструирам атаки, вкарвам голове. Така разбирам футбола.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията