Бартомеу спечели изборите, но най-трудното за Барселона предстои

Клубът трябва да си върне позагубените ценности

Sportinglife
Sportinglife 10:45 ч., 19 Юли 2015
0
302
GETTY IMAGES

Промяната, която очакваха по-смелите, не се осъществи.

Бюлетините бяха преброени, а имащите право на глас привърженици на Барселона преизбраха Жосеп Мария Бартомеу за президент на клуба със значителна преднина пред Жоан Лапорта.

Но след требъла през миналия сезон, най-важната работа за Бартомеу предстои.

Победата на Бартомеу

Бартомеу победи Жоан Лапорта и ще води "каталунците" в следващите шест години.

Той получи 54.63 процента от гласовете на 25823 членове на клуба, а Лапорта - едва 33.03 процента.

Останалите кандидати Агусти Бенедито и Антони Фрейша получиха съответно 7.16 процента и 3.70 процента.

"Много съм щастлив. Ние ще продължим да израстваме и да печелим трофеи, ако запазим Луис Енрике и играчите", каза президентът на Барселона.

Бартомеу изпълняваше длъжността президент на европейския клубен шампион до юни, след като през януари миналата година наследи на поста Сандро Росей.

Последният подаде оставка заради скандалите около трансфера на бразилския нападател Неймар.

В сърцата на феновете на каталунците винаги ще има място за Жоан Лапорта, но Жосеп Мария получи признание заради зимния обрат, когато нещата на изглеждаха никак розови. Впоследствие Барса не само че успя да се съвземе, но и да наложи страхотна доминация у дома и в Европа.

Това се оказа решаващо за избора на запалянковците.

Когато Лапорта пое клубните дела през 2003 г., Барселона беше в период от 4 г. без трофей и в сянката на вечния съперник Реал, но случаят вече не е такъв.

Проблеми извън терена белязаха управлението на Сандро Росей и когато той се оттегли през януари 2014 г., Бартомеу призова за предсрочни избори.

Това до голяма степен потуши бурята на "Камп Ноу" и дори фактът, че Жосеп Мария бе част от разследването на аферата около трансфера на Неймар през 2013-а, позитивните резултати на отбора през кампанията 2014/15 много натежаха за изхода на вота.

Лапорта градеше предизборна кампания най-вече около привличането на Пол Погба и отличните си взаимоотношения с Лионел Меси.

Но аржентинецът се върна към най-доброто, на което е способен, а феновете не чувстват нужда от привличането на нови суперзвезди.

Меси, Неймар и Суарес са извъземна класа, а тактиката на Бартомеу "ако нещо работи, не го поправяй" бе достатъчна, за да му донесе успех.

Но в Барса твърдят, че са повече от клуб и успехите на терена са само част от философията.

Имиджът на Лапорта може и да не е напълно неопетнен, но първият му мандат бе фокусиран върху ценностите на Ла Масия, каталунското ядро на отбора и UNICEF.

Той също така промени курса на историята, като първо Рийкард, а после Гуардиола, дариха на феновете най-брилятния футбол, който някога са гледали.

Благодарение на инерцията ерата Росей-Бартомеу също започна добре със спечелването на още една Шампионска лига през 2011 г.

Но после дойдоха подозренията за финансовите злоупотреби, противоречивата връзка с Катар и трансферната забрана.

Затова донякъде е изненадващо, че Бартомеу спечели толкова убедително, тъй като според проучване, запалянковците между 18 и 34 години са искали промяна, а популярността на Жосеп Мария е най-голяма сред най-възрастните почитатели на "блаугранас".

Требълът през миналия сезон бе невероятен, но е постижение на цялата машина с името Барселона, а не само на Бартомеу.

И след като спечели кредит на доверие с това, че повярва в Луис Енрике и успя да се справи с кризата, която надвисна над клуба в първите месеци на 2015-а, сега ще трябва да изчисти името на клуба и да го върне към ценностите му, които започнаха да бледнеят след 2010-а.

Сред тях е гаранцията, че Меси ще остане в отбора до края на кариерата си, още по-усърдна работа на Ла Масия, даване на шанс на местните таланти и край на взаимоотношенията с Катар, когато договорът изтече следващата година.

Затова требълът си е требъл, но голямата работа тепърва предстои...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията