Първата тенис кралица

Една от легендите при жените – Крис Евърт навърши 60 години

Sportinglife
Sportinglife 11:35 ч., 22 Дек 2014
0
45
Getty Images

Крис Евърт безспорно е една от най-силните тенисистки в света в цялата история на този спорт. Печели сърцата най-напред на американците, а след това и на останалата част на света не само със силните си изяви, но и с външния си вид. Често е определяна като една от най-красивите състезателки по онова време.

Това е Крис Евърт

Родена на: 21.12. 1954 г. във Форт Лодърдейл, САЩ

Ръст: 168 см.

Начало на кариерата: 1972 г.

Край: 1989 г.

Спечелени пари от наградни фондове: $ 8 895 195.

Най-висока позиция в ранглистата: 1

1309 победи и 146 загуби на сингъл

Спечелени титли: 157

Спечелени титли от Големия шлем:18

117 победи и 39 загуби на двойки

Спечелени титли: 32

Спечелени титли от Големия шлем: 3   

Тя става известна още в самото начало на кариерата си, когато играе на юношески турнири в САЩ. През 1969 г. списанието “Спортс Илюстрейтид” я обявява за № 1 сред 14-годишните момичета. “Бях много, много срамежлива като малка. Криех се от хората, но тенисът ми помогна да се разкрия пред света”, признава години по-късно вече порасналото момиче.

Причината да не участва на състезания в Европа е тривиална – майка й държи Крис да посещава редовно училище.

През 1971 г. обаче Евърт започва да се състезава при жените. И още с първите си изяви печели впечатляващи победи – срещу Били Джийн Кинг и Вирджиния Уейд – шампионката на Ю Ес Оупън от 1968 г.

Следващата година Крис повтаря силното си представяне на Ю Ес Оупън, като трябва да се отбележи, че за цялата си кариера Евърт задължително стига понедо третия кръг на турнирите от Големия шлем. Отличната й физическа подготовка и стабилна нервна система я отличават от много от съперничките й по онова време.

През 1972 г. започва връзка с Джими Конърс, която се развива доста бурно.

Две години по-късно романът им е в разгара си и намира израз и в постиженията им на корта.

През юли 1974 г. двамата печелят Уимбълдън, а след това играят на смесени двойки на Ю Ес Оупън и стигат до финала. . “Това бе най-щастливият ми период, защото бях влюбена за първи път” – спомня си Крис.

И когато мнозина започват да гадаят как ще се отрази бракът и на двамата в началото на ноември същата година те излизат с официално съобщение, че сватбата се отменя.

40 години по-късно в автобиографията си Джими Конърс разкрива, че по онова време Крис Евърт е бременна, но еднолично решава да направи аборт.

Самата тя не потвърджава, но и не отрича информацията, отбелязвайки единствнено, че е била „разстроена от факта, че Конърс е направил публично достояние факти, касаещи личните отношения”. „Това е много интимна тема и ми е неприятно, че той говори за това без моето съгласие”, отбелязва Евърт като единствен коментар по темата.

В разцвета на кариерата си – през 1975 г. Евърт успява да защити и двете си титли на „Ролан Гарос”, спечелени година по-рано – на сингъл, и на двойки.

И на двете места побеждава Мартина Навратилова.

Ражда се едно съперничество, което става легендарно в края на 70-те години.

През 1978 г. те спорят за титлата на Уимбълдън като двубоят е спечелен от Навратилова. Седмица преди това чехкинята и Евърт си оспорват и титлата в подгряващия турнир – в Иистбърн и победител отново е Мартина.

„Тогава изживявах любовта си с Джон Лойд и не бях сто процента съсредоточена в тениса. Играех финал, а не мислех изцяло за него”, обяснява Евърт за загубения финал на Уимбълдън.

През следващата година Евърт успява да вземе реванш в Иистбърн, но на Уимбълдън Навратилова отново триумфира.

Статистиката отчита, че на Уимбълдън двете се срещат общо осем пъти, пет от тях на финал. Евърт печели само два пъти и то само на полуфинал.

Факт

Общо Евърт и Навратилова се срещат 80 пъти, а съперничеството им продължава цели 15 години и приключва в края на 1988, малко преди Евърт да се откаже окончателно от тениса.

Tweeeet me!

Общо Евърт и Навратилова се срещат 80 пъти, а съперничеството им продължава цели 15 години и приключва в края на 1988, малко преди Евърт да се откаже окончателно от тениса.

“Когато играех срещу Крис, аз знаех, че това е най-важният мач в живота ми, – спомня си Навратилова. – Никога не ми е било лесно срещу нея. Тя като че ли играеше все по-добре”. За тези паметни двубои пък легендата при мъжете Пийт Сампрас казва: “Мачовете между Евърт и Навратилова бяха върхът на женския тенис”.

Онова, което помага на американката да бъде на върха в женския тенис дълги години е характерът й и невероятното трудолюбие. Евърт е №1 в света в продължение на 260 седмици, има спечелени 18 трофея от турнирите от Големия шлем, сред които рекорден брой титли от Ролан Гарос – седем.

На Евърт принадлежи постижението за най-голям процент спечелени срещи в турнирите от Големия шлем в Откритата им ера – 89,96%. Тя е и първата, която започва да играе бекхенд с две ръце, а съперничеството й с Навратилова оказва сериозно влияние върху женския тенис за години напред.

Списъкът й с награди и отличия е почти толкова дълъг, колкото този със спортните и постижения.

Три пъти получава наградата на Женската тенис асоциация – Спортист на годината. Печели приза “Най-великата жена атлет на последните 25 години”.

Удостоена с Flo Hyman Award през февруари 1990 г. от президента Буш, в чест на нейния принос към спорта. Обявена е за една от “Деветте Жени на Годината” от списание Glamour, заради нейната всеотдайност към социални каузи.

“Вместо да лежи на старите лаври от тениса, тя предприе стъпки, за да промени живота на бременните жени във Флорида, стартирайки нейната “Healthy Start” програма, която помага на бебетата зависими от кокаин и информира майките за опасностите свързани с употребата на наркотици”, отбелязва изданието 

От 1995 г. Евърт е и член на Залата на славата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията