Може ли Григор Димитров да стигне до върха в тениса?

Може ли Григор Димитров да стигне до върха в тениса?

Ето какво мислят хората, които следят отблизо тура и пишат за него?

Sportinglife
Sportinglife 11:10 ч., 08 Яну 2015
0
781
Getty Images

Може ли да спечели Григор Димитров титла от Големия шлем през 2015?

Виж резултатите

Експертите на специализирания сайт Tennis.com предложиха дискусия на тема: Колко сериозно е предизвикателството на Григор Димитров към върха и докъде може да стигне българина. Те определиха темата като „най-горещия въпрос в ATP веригата” за момента. Ето какво мислят хората, които следят отблизо тура и пишат за него?

Питър Бодо, автор

Имам две думи за отговор на този въпрос – Роджър и Федерер. Не толкова заради това, че швейцарецът помага на българина. Важният детайл е, че самият Федерер спечели първия си голям турнир чак, когато бе на 22.

В прав текст

Големите шампиони понякога имат нужда от повече време, за да влязат в ритъма на победите и титлите.

Не всички тенис-богатства имат старта на Борис Бекер или Матс Виландер, спечелили турнири от „големия шлем” като тийнейджъри.

Димитров бе спечелил само една титла преди старта на миналия сезон, но добави още три през 2014-а.

Това е потвърждение, че се чувства все по-спокоен под напрежението на големите мачове. Демонстрира и универсалност – трите титли са на три различни настилки – клей, трева и твърд корт.

Той ще е на високо ниво в тениса за доста дълъг период.

Ед Макгрогън, автор

Пийт, ще отида още по-далеч в аналогията с Федерер. Димитров, точно като него навремето, минава с лекота теста на първото впечатление. Този на окото на специалиста.

Заявка

Виждам 2015-а като годината, в която той ще еволюира като един от великите играчи.

При него не ти трябват статистики, за да видиш защо момчето се справя добре и печели мачове. Бекхендът му е не само зрелищен, но и разсича корта на всички видове настилки.

Но не оставяйте този удар да засенчи останалите му оръжия: форхендът му е безупречен, сервира с около 130 мили в час, има добра защита и треньор, който не приема друго, освен фанатична отдаденост на физическата подготовка и кондиция.

Стийв Тигнър, автор

Димитров вече е звезда и една от атракциите на спорта. На корта играта му ще запази още години наред експлозивността, атакуващия стил и традициите на неговия герой Федерер.

В прав текст

Проблем е и възрастта, но не неговата. Надал е на 28, Мъри и Джокович – на 27. Те ще бъдат на върха на играта още години.

Извън корта той вече натрупа слава с връзката си с Мария Шарапова, а и се очертава като следващото лице на „Найк”.

Ако обаче „сериозно предизвикателство” значи – да е бъдещ номер 1 и да печели  турнири от „Големия шлем”... тук присъдата се бави.

Димитров достигна полуфинал през 2014-а, а и проби в топ 10 на ранглистата, но избледня към края на годината. Завърши я доста зад Милош Раонич и Кей Нишикори – други двама от младата вълна. Липсва му и безпогрешното оръжие на бомбения сервис и убийствен форхенд – комбинация, върху която много големи шампиони се опират винаги, когато им потрябва.

Нина Пантич (гост-експерт)

Предизвикателството му е сериозно, колкото и връзката с Шарапова. Елиминирането на Мъри пред собствената му публика на „Уимбълдън” демонстрира впечатляваща зрялост.

И му спечели фенове сред британците, независимо от разочарованието им.

Димитров понякога повтаря най-доброто от Монфис – прави невероятни удари със стилна лекота и грация.

Българинът не обича да го наричат Бейби Федерер, но едва ли му е неприятно да го споменават редом с великия Роджър по какъвто и да е повод.

Кой би имал нещо против?

Проблем е, че Григор спечели само 4 победи над съперници от топ 10 за миналата година.

Балансът му за 2014-а в победи и загуби е 50-18, което е добра статистика. Но за да си играч от топ 5 е нужно да биеш по-често тези около теб в ранглистата.

Трябва да се прицели в по-големи титли през 2015-а.

Може би успехът на приятелката му Мария ще го мотивира допълнително?

Източник: Tennis.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията