Байерн е по-силен от всякога

Най-голямата интрига в Бундеслигата е Борусия (Дортмунд)

Джони Кейджов
Джони Кейджов 08:35 ч., 30 Яну 2015
0
407
Getty Images

Бундеслигата е най-придвидимото голямо първенство през този сезон. Шампионът отдавна се знае.

Байерн води с 11 точки пред Волфсбург, пусна само четири гола и е въпрос само на мачове да разберем дали титлата ще бъде спечелена отново през март.

За ужас на конкуренцията баварците стават с всяка година все по-силни.

Означава ли това, че Бундеслигата губи чара си?

„Байерн е лицето на германския футбол пред света и само глупави злобари могат да говорят против тима”, казва един от най-ексцентричните шефове в немския футбол Раймон Калмунд.

Докато бе в Байер (Леверкузен), многократно свръхпълният началник е водил войни с Мюнхен.

Прав е. Въпреки хегемонията на Байерн единственото първенство с четири отбора в осминафиналите на Шампионската лига е Бундеслигата. На стадионите почти не се намира празно място, а парите от телевизионни пара растят с всяка година.

Значи Мюнхен не пречи на останалите. Напротив – пример е за подръжание.

Байерн стартира сезона със спортно-технически шамар. Звездата Франк Рибери се контузи на тренировка и ще пропусне първите четири кръга. А още в петък вечер предстои гостуване на Волфсбург, втория в класирането. Освен радостта от завръщането на футбола на „Фолксваген арена” ще е тъжно.

Целият ден ще мине под знака на траура заради трагичната смърт на младия белгиец Жуниор Маланда, който почина в катастрофа.

И минутата мълчение преди началото на двубоя е най-малкото нещо. Феновете планират да издигнат огромен трансперант с лика на вечно усмихнатото 21-годишно момче, което се смяташе за най-големия талант на белгийския футбол.

С подкрепата на Фолксваген „вълците” се утвърдиха не само като футболна, но и като финансова сила. Целта е Шампионската лига. А за нея кандидати много – най-вече Шалке и Байер.

За да не е всичко спокойно в Байерн, се погрижи Пеп Гуардиола.

Явно испанецът умува дали да продължи мюнхенското си спокойствие със завръщане в турболенцията на Барселона. Ясно е, че Байерн няма да търпи дълго участие в турски сериал. Вероятно след спечелването на титлата силният човек Карл-Хайнц Румениге веднага ще изисква от Гуардиола да каже бъдещето си.

Да не забравихме Борусия (Дортмунд)? Не! Напротив!

Това ще е най-интересният отбор в Бундеслигата. Финалистът от Шампионската лига преди почти 2 години сега е в зоната на изпадащите. Цялот чудо е как Борусия маршируваше из европейските терени и губеше от много по-непретенциозни немски съперници.

Юрген Клоп не е бил в толкова тежко положение дори с Майнц, където първо се чу за него.

Почти всички кацапитети в Германия очакват впечатляващ рейд на Борусия из Бундеслигата. И най-малката цел е участие в Лига Европа. Дали се промени дортмундският гранд през зимната пауза? Още първият мач е гостуване на Байер (Леверкузен). А малко по-късно ще дойдат мачовете с Ювентус в Шампионската лига, където мнозина определят германците като фаворит.

През 90-те години българската марка в Бундеслигата бе сериозна.

Красимир Балъков, Йордан Лечков, Емил Костадинов, Даниел Боримиров, Цанко Цветанов, Златко Янков играеха титуляри из германските отбори. Последва ги новото поколение на Мариян Христов, Димитър Бербатов и Мартин Петров.

Сега във второто десетилетие на 21-и век още чакаме наш футболист да направи име в Бундеслигата.

Имаме човек, но дори в Майнц вече едва ли се сещат за Тодор Неделев.

Преди тодина момчето от Ботев бе купено за 3 милиона евро. Но изигра само два мача като резерва – общо 16 минути. В последните месеци лекуваше контузия и само от Неделев зависи дали може да стане този лидер, който със сърце и игра влудяваше феновете в Пловдив.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията