Най-скандалната купа

Турнирът при баскетболистите загуби спортната интрига

Анна Николова
Анна Николова 09:00 ч., 19 Фер 2015
0
90
Lap.bg

С двубоя между Лукойл Академик и Берое днес в 14,00 часа стартира поредното издание на турнира за Купата на България при баскетболистите.

За феновете на тази игра обаче е доста трудно да се върнат към чисто спортната интрига в него след странното решение на Управителния съвет на родната федерация домакин на проявата да бъде Спартак (Плевен).

Програмата

19 февруари, четвъртфинали

(1) Лукойл Академик – Берое – 14.00 ч.
(2) Левски – Ямбол – 16.30 ч.
(3) Балкан – Черно море – 19.00 ч.
(4) Рилски спортист – Спартак Плевен – 21.00 ч.

20 февруари, полуфинали

Победител (1) – Победител (2) – 16,30 часа
Победител (3) – Победител (4) - 19,00 часа

21 февруари

Мач за третото място – 17,00 часа

22 Февруари 

Финал – 15,00 часа

Само по-себе си решението не е кой знае какво и няма нищо лошо и други градове извън столицата да съберат баскетболния елит. И следва задължителното но...

Но не и ако съперници за домакин са зала „Балканстрой”, изградена преди десетки години, и „Арена Ботевград”, открита през март 2014 г.

Изборът предизвика всеобща изненада. ”Кандидатурата на Спартак е предпочетена пред тази на Балкан заради значително по-добрите предложени финансови условия за участващите отбори. Ботевградчани бяха включили в офертата си поемането на всички разноски съгласно изискванията на наредбата. Плевенчани обаче ще поемат и настаняването в хотел със закуска на всички участващи отбори“, обясниха от федерацията след направения избор.

Последваха нападки и обвинения, които оставиха горчив привкус във всички, интересуващи се от спорта. Вероятно те ще продължат и след турнира, в зависимост от изхода му. Особено като се има предвид, че ден преди началото на надпреварата зала „Балканстрой” предложи доста ниски температури за желаещите да тренират.

Според присъстващи в залата е било не повече от 15 градуса, което създава сериозни затруднения за подготовка. Така фокусът на вниманието остава другаде, а не на баскетболния терен.

Иначе там големият фаворит остава Лукойл Академик.

Заради финансовите си проблеми актуалният носител на трофея Левски би могъл да мине по-скоро за изненада, отколкото за реален претендент за отличието.

Евтини билети, допълнителен транспорт и охрана за срещите

Евтини билети от по 3 лева пуснаха домакините на турнира за Купата на България.

Надпреварата ще се провежда в Плевен за първи път от 2009 г. насам. С един билет зрителите ще могат да наблюдават всички 4 мача от програмата на четвъртфиналите днес.

Привържениците на Спартак пък ще могат да използват пропуските, които получиха заедно с билета на последния домакински двубой от първенството срещу Ямбол.

Този пропуск важи за всички срещи от надпреварата в следващите четири дни. За двубоите бяха осигурени и допълнителна охрана, както и допълнителен транспорт. 

„Надявам се да се получи добро състезание. За съжаление, като носител на Купата на България не можем да се поставяме в ролята на фаворити с този състав. Ще опитаме да дадем най-доброто от себе си и да играем добър баскетбол. Първо мислим за четвъртфинала с Ямбол. Имаме сериозен съперник насреща си. В последния мач ни победиха с лекота. Ще подходим максимално сериозно и отговорно към този двубой. Първата ни задача е да останем в четвъртък в Плевен. Този град ми носи много късмет. На два пъти съм печелил трофея в “Балканстрой” като треньор.

Реалностите обаче са други. Има отбори, които ни превъзхождат. Всеки иска да остане повече дни, но в тази надпревара всичко се решава в един двубой. Трудно е. Ние сме с доста млади играчи. Реалисти сме. Ще се постараем да се представим по най-добрия начин и да защитим името си. Независимо от всичко. До 17.00 ч. на 22 февруари ние сме настоящият носител на купата. Трябва да имаме такова поведение”, обясни пред специализирания сайт bball.bg треньорът на Левски Константин Папазов

Рилски спортист, Черно море и Балкан (Ботевград) са тимовете, които имат реални възможности за успех.

„Купата на страната е надпревара, в която винаги се получават изненади. По-силните отбори са най-големите ни конкуренти за трофея”,обяви наставникът на Черно море Драган Баич.

„Четвъртфиналите за Купата на България винаги са били мачовете с най-голямо напрежение за първите четири отбора в класирането. Смята се, че те задължително трябва да победят, а останалите играят много мобилизирано и освободено. Има много психология в тези двубои. Винаги се получават изненади и се надявам да не сме ние в този случай, защото сме фаворит на хартия. Трябва да го докажем на терена”, допълни колегата му от Рилски спортист Росен Барчовски.

В ролята на аутсайдери влизат Берое и домакините от Спартак (Плевен).

Напълно възможно е обаче и някой от тях да се превърне в изненада. Кой точно – отговорът ще е ясен в неделя около 17,00 когато трябва да прозвучи финалната сирена на надпреварата.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията