Пийт Сампрас заяви, че Джокович, Федерер и Надал ще доминират и през следващата година

Пет въпроса за сезон 2015

Дали играчи като Нишикори, Димитров, Раонич и Чилич ще се доближат до голямата тройка

Sportinglife
Sportinglife 11:05 ч., 18 Дек 2014
0
111
Getty Images

Още доста години тенис феновете ще си спомнят за лудия ритъм, който ни осигури сезон 2014. Трите титли на Григор Димитров и полуфиналът му на Уимбълдън.

Триумфът на Новак Джокович на "свещената трева" и утвърждаването му като №1 в света. Прероденият Роджър Федерер.

Деветият трофей от Ролан Гарос, който Рафаел Надал изстрада между всичките контузии. Шокиращите титли от Шлема за Стан Вавринка и Марин Чилич.

Драмата и скандалите на финалния Мастърс в Лондон, които се пренесоха и в битката за купа "Дейвис" седмица по-късно. Подобен сезон разпалва апетита на зрителите, а оставащото време до старта на сезон 2015 ни дава време да си задаваме куп въпроси...

На прага на Топ 10. А сега накъде?

Григор Димитров изживя най-бляскавия сезон в кариерата си с 50 победи, три титли на три различни настилки и полуфинал на Уимбълдън срещу бъдещия шампион Новак Джокович.

След гръмкия му пробив в Лондон, където отстрани и действащия шампион Анди Мъри, Григор направи и дълго прогнозирания от специалистите дебют в Топ 10 под №8. Но през последните месеци от сезона в играта му не се видя продължение на възходящата траектория, а по-скоро застой.

Агресията сякаш се изпари от поведението му на корта за големите точки и мачове и макар по-солидната му психическа устойчивост да ни осигури незабравими трилъри (като четвъртфинала с Кевин Андерсън в Торонто), в последвалите загуби от Йежи Янович, Гаел Монфис, Жулиен Бенето, нашето момче не изглеждаше като член на Топ 10.

В момента той е под №11, а през тази седмица легендата Джон Макенроу го постави сред фаворитите за шампион на Уимбълдън 2015.

Пийт Сампрас пък го "номинира" за конкурент №1 на триото Джокович-Федерер-Надал.

Досега Григор е доказал, че може да отговаря на високите очаквания на специалистите.

Да видим какво ни е подготвил през сезон 2015...

Кое лице ще покаже Роджър Федерер?

През 2014-а видяхме прераждането на Маестрото. Федерер изживя кошмарен сезон 2013, но с идването на Стефан Едберг в щаба му, стилът на швейцареца се промени, върна се и жаждата за титли и победи.

Факт, който може само да изумява и вдъхновява всички съперници на 33-годишния велик шампион. Роджър загуби мегашоуто във финала на Уимбълдън от Джокович, но с изключително агресивна игра подчини големия си конкурент през сезона на полуфинала в Шанхай, а после взе титлата.

Швейцарецът оглави рангистата за най-много победи през сезона със 73 успеха, а придвижването му по корта е повече от изумително.

В добавка непрестанните му атаки към мрежата ни напомнят за един стил, който отдавна е осъден на изгнание от модерния тенис.

Стил, който обаче носи толкова красота, особено в изпълнение на Федерер.

Контузия все пак попречи на Роджър в края на сезона да излезе срещу Джокович за трофея на финалния Мастърс в Лондон.

Тръгнаха и слухове за скандал в съблекалнята със Стан Вавринка.

Медиите твърдяха - съпругата му Мирка нарекла Стан "ревльо" по време на полуфинала в английската столица. Седмица по-късно двамата швейцарци обаче играха като едно срещу домакина Франция в Лил и донесоха първи трофей от купа "Дейвис" за страната си.

"Родиха ми се още две деца, играя страхотно и не мога да съм по-щастлив от сезона си", заяви Федерер през тази седмица. Как ли ще звучи това обобщение по това време следващата година?

Надал ще се върне, но за колко време?

Съвременният тенис е все повече базиран на физическата подготовка. Но в случая на Рафаел Надал това достига до крайности.

Не минава и сезон, в който Матадора не се страда от стила си на игра, а през 2014-а контузиите опропастиха шансовете му да се бори с Джокович и Федерер. Контузия в гърба не му позволи да разгърне пълния си потенциал във финала на Australian Open с Вавринка.

"Наложи се да променя изпълнението на сервиса си заради постоянната болка", призна по-късно Рафа. Нататък Матадора сякаш по навик триумфира на Ролан Гарос, но след шокиращото отпадане от Ник Кирьос на Уимбълдън, контузия в китката и операция от апендицит му позволиха да изиграе едва 7 мача.

Надал нямаше възможност да защити титлити си в Торонто и Синсинати, нито пък трофея от US Open.

"Това няма как да не се отразява на психиката ми", отчете испанецът. Промяната си пролича и в интервютата му. Той започна да си дава срокове, да твърди, че му остават още само 2 години, за да пробва да е на върха. Все изказвания, които досега не присъстваха в репертоара на 28-годишния 14-кратен шампион от Големия шлем.

Едва ли има човек в тенис средите, който може да си позволи лукса да отпише Рафа. Но явно отсега до края на кариерата му, винаги на първо място ще стои въпросът за физическото му състояние.

Рафаел Надал ще се завърне на корта през януари. Не е сигурно обаче за колко време. Сигурно е само, че тенисът се нуждае от него.

Идва ли "новата действителност"?

Пийт Сампрас уверено заяви, че Джокович, Федерер  и Надал ще доминират и през следващата година.

Ноле напомни, че друга генерация напира да ги измести от върховете и вече е показала, че има потенциала да го направи.

През този сезон видяхме четири различни шампиона от Шлема.

В Ню Йорк за първи път от 9 години се сблъскаха двама тенисисти извън Голямата четворка. И Марин Чилич смело ни предупреди да се подготвим за "новата действителност" в тениса. Но с една титла на ATP250 надпреварата в Москва и три поражения в групата на финалния Мастърс, шампионът от US Open съвсем не убеди в думите си.

Факт е обаче, че играчи като Нишикори, Димитров, Раонич и Чилич изглеждат все по-близо до тримата доминанти в тениса.

Остава да ни покажат, колко още могат да скъсят дистанцията в рамките на следващия сезон.

Задават ли се още супертреньори?

През 2011-а Анди Мъри взе на пръв поглед изключително странното решение да наеме Иван Лендъл за свой треньор.

И това му донесе първа титла от Шлема в Ню Йорк през 2012 г., а през 2013-а шотландецът сложи край на 77-годишното чакане за британски шампион над Уимбълдън. Двамата прекратиха съвместната си работа може би най-вече заради прословутата омраза на Железния Иван към непрестанните пътувания. Но от това чудновато сътрудничество тръгна вълна, която в момента моделира света на тениса.

От челната петица при мъжете, единствено Рафаел Надал остава равнодушен към идеята за наемането на "супертреньор"  (терминът, с който специалистите наричат легендите, отдали се на треньорската професия).

Едберг е отговорен в немалка степен за новата искра в играта на Федерер, Бекер изведе Джокович до втория му трофей на Уимбълдън, с Магнус Норман в ложата Стан Вавринка триумфира в Мелбърн, а Майкъл Ченг показва пътя към върховете на Кеи Нишикори. Горан Иванишевич заяви, че е "натиснал правилният бутон" в тренировъчния процес на Марин Чилич и възпитаникът му покори Ню Йорк.

Същевременно Мъри продължи с революционните решения като нае Амели Моресмо.

При жените Линдзи Дейвънпорт се зае с подготовката на Мадисън Кийс, а днес стана ясно, че Агнешка Радванска е наела Мартина Навратилова.

Редно е да се запитаме - това ли е вълната, която ще диктува промените в стила на игра и тенденциите в тениса през следващите години?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията