Много причини да няма бой Роузи - Мейуедър

Защо да се позволява на един насилник отново да бие жена?

Sportinglife
Sportinglife 15:50 ч., 12 Авг 2015
0
806
GETTY IMAGES

Популярността на американската ММА състезателка Ронда Роузи расте лавинообразно.

След като нокаутира Бет Кореа само за 34 секунди и защити титлата си в категория "петел", прочутата американка доказа, че няма конкуренция.

Ронда разбуни духовете, след като заяви, че може да победи Флойд Мейуедър в бой без правила.

"Мейуедър е един от най-добрите боксьори за всички времена. Без съмнение той ще ме победи в боксов мач, но аз не участвам в "мачове". Аз се бия, за да живея. В двубой без правила мога се да справя с всеки на планетата", заяви русокосата състезателка.

Дон Кинг се завъртя в гроба и си помисли дали си струва да излезе, за да продава билети за подобно събитие.

Закачката между Роузи и Мейуедър не е от вчера.

Преди около година и половина Ронда заяви, че "ще го хване и ще го сбори". На свой ред, Мейуедър подхвърли няколко словесни удари, в които прозираше повече от един нюанс на сексизъм, макар че бяха сравнително по-приемливи от действителните крошета които раздава на жените.

Попитан кой би победил между него и Роузи, той отговори: "Дори не знам кой е той." Забележете - той. "Не мисля, че ще се сбием, освен ако не станем гаджета", пък беше остроумното подхвърляне на Ронда.

Но заради едно нещо си заслужава да помечтаем как Роузи натрива носа на Мейуедър – заради това, че преби майката на децата си в тяхно присъствие.

Но до какво ще доведе подобен бой?

До нищо друго освен до възхвала на домашното насилие. И ще валидира погрешната идея, че физическата сила е белег и за сила на характера.

В продължение на хилядолетия, хората са искали да се докажат в спорта като много повече от спортисти.

Олимпийските игри в Древна Гърция са били създадени като средство за почитане на боговете чрез прояви на атлетизъм, а също така са били използвани за създаване на политически съюзи и започването на битки.

Специално при мъжете, атлетичността е важна част от тяхната идентичност. Теодор Рузвелт е само един от обсебените да разясняват добродетелите на грубата сила.

Но ние живеем в 21-и век, а причините да няма бой Роузи - Мейуедър са безброй.

Трябва ли да даваме възможност на Мейуедър да трупа пари затова, че набил жена?

И въпреси че не става въпрос за личния му живот, пак има нещо крайно обезпокоително при мисълта сериен насилник да получи милиони, за да удари жена, пък било то и боец като Ронда.

И обратното, ако Ронда спечели, това не би изтрило болката и травмите, които той е причинил на жените до него. Нито би помогнало по някакъв начин на жертвите на домашно насилие.

Разбира се, че като мач би било интересно, но ако си мислим, че би променил нещо, дълбоко се лъжем.

Източник: "The Daily Beast"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията