Търси се новият баскетболен крал на Европа

Шампионатът на Стария континент за първи път в четири страни

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 05 Сеп 2015
0
161

С двубоя между Чехия и Естония, който започва в 15,30 часа стартира на практика европейското първенство по баскетбол при мъжете. Шампионатът бе официално открит късно снощи в Загреб, а общо 24 страни ще търсят път към първото място на стария континент.

Програмата днес

15.30 Чехия – Естония
16.00 Полша – Босна и Херцеговина
16.00 Груция – Холандия
16.00 Германия – Исландия
18.30 Израел – Русия
18.30 Белгия – Латвия
19.00 Македония – Гърция
19.00 Испания – Сърбия
21.30 Литва – Украйна
22.00 Хърватия – Словения
22.00 Италия – Турция
22.00 Франция - Финландия



За първи път в историята на Европейските първенства шампионатът ще се играе в четири различни държави - Франция (Монпелие), Германия (Берлин), Хърватия (Загреб) и Латвия (Рига). 

Първоначално първенството бе дадено на Украйна, но заради нестабилната политическа обстановка още през миналата година бе решено форумът да се проведе другаде.

За правото да го организират кандидатстваха осем държави, а през септември миналата година бе взето решение то да се състои в четири страни. Финалната фаза обаче ще бъде само в един град и в една държава – Лил във Франция.

В първия ден на първенството ще се играят общо 12 срещи.

Големият фаворит според всички е именно домакинът на финалната фаза Франция.

„Те разполагат с най-талантливите играчи и имат и мисленето на победители. Имат и своя лидер в лицето на Тони Паркър, на това първенство той е една от най-големите звезди.

Логично единствената им цел е златото и само големите очаквания и напрежението могат да ги провалят”, написа сайтът eurohoops.net.

Французите са и действащия европейски шампион от 2013-а година.

Като най-малки се определят шансовете на Русия. „Сборная”  продължава да търси себе си в ерата след Дейвид Блат. В тима няма и суперзвезди, а и 21-то място на предишното европейско първенство не е особено повод за оптимизъм.

Освен Тони Паркър на терена ще видим още няколко вече утвърдени имена – Дирк Новицки и Пау Гасол. И тримата са сред играчите, които вече са ставали топреализатори на турнира.  Новицки облича екипа на Германия за първи път от четири години, но е готов да даде най-доброто от себе си за успех на Бундестима.

Общо 19 различни страни са ставали европейски шампиони, а 47 различни страни са участвали, като Исландия е последната нова държава, която се включва в Евробаскет.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията