Играчът, който продължава да носи радост

Тони Паркър изпревари Никос Галис

Sportinglife
Sportinglife 06:10 ч., 09 Сеп 2015
0
191
GETTY IMAGES

„Ако едно нещо спре да ти носи радост е време за раздяла”.

„Откраднах”  тази мисъл от социалната мрежа, от човек, който е близо до баскетбола и който е имал щастието и късмета да я чуе не от кого да е, а от един от най-великите в играта с оранжевата топка Никос Галис.

Днес Галис има своя достоен наследник. Играч, за когото е сигурно, че спортът на високо ниво все още му носи много радост. И още по-сигурно е, че никак, ама никак, не му е време за раздяла с голямата сцена.

Ясно е за кого става дума, нали? Защото от снощи името на Тони Паркър спокойно стои пред това на Никос Галис. Поне що се отнася до изявите на европейски първенства.

Срещу Полша в третия мач на Франция от Евро 2015 Паркър отбеляза 16 точки, които му бяха достатъчни, за да събере общ сбор от 1046 точки. Досегашният №1 при реализаторите Галис има 1030 точки.

Паркър има зад гърба си 8 европейски първенства и общо 62 мача. Галис изигра едва 33 на европейски финали.

Тони е топреализатор на последните два континентални шампионата. На последния изведе френския тим до титлата, амбициран е да направи същото и сега. От 2001 г. Паркър не е пропускал шампионат на Стария континент.

„В началото на кариерата си не съм мислел, че ще стигна до този момент. Винаги съм си представял как ще се развия и докъде мога да стигна, но не съм си позволявал да си мечтая за постижение като това.

Направо е като сън.

Когато говорят за това да си водещ реализатор, да спечелиш европейското първенство, да подобриш всички тези рекорди, хората не осъзнават значението на всички тези успехи. И колко трудно е да направиш подобни неща.

Чест е името ми да се споменава заедно с това на най-добрия европейски играч в историята.

Когато започвах водещи бяха имена като Кукоч и Петрович и никога никой не е мислил, че играч на Франция ще може да се доближи до това да бъде сред най-добрите в Европа”, коментира самият Паркър.

„Тони е всичко за този отбор”, категоричен бе дългогодишният му съотборник Микаел Гелабеле. „Когато го няма на терена, трябва да дадем повече от 100% от себе си ако искаме да спечелим. Как той променя играта ни може да се види дори на тренировка. Дори там прави разликата”, категоричен е той.

Похвалите за Паркър днес валят от всякъде. Високата оценка също. Но лидерът на Франция е здраво стъпил на земята. И готов за още един успех – второ поредно злато и първо място в Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията