Влязохме в новините - не с медал, а с допинг

Атлетката Силвия Дънекова изгърмя, слага край на кариерата си

Sportinglife
Sportinglife 08:25 ч., 12 Авг 2016
0
245

България попадна в новините от Рио 2016, но не с медал, а с положителна допинг проба.

Състезателката ни на 3000 м стипълчейз Силвия Дънекова е дала теста на 30 юли, след като 3 дни по-рано пробите и са били чисти от стимуланти.

Става дума за кръвния допинг ЕПО, който е особено популярен в последните 24 месеца. Това е първа положителна проба в атлетиката на игрите.

Така България попадна на водещите страници на най-големите онлайн издания по света за първи път от началото на игрите, някъде между знаменития успех на Фиджи в ръгбито и поредния, 22-ри златен олимпийски медал на Майкъл Фелпс.

За нещастие нашата новина не е позитивна.

Ако ви е интересно, можете да прочетете и официалното съобщение на Българския олимпийски комитет, не че той ще ви обогати с нещо, освен с медицински термини:

"На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“).

Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба "Б" потвърди резултата от проба "А". Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС."

Не става ясно само дали БОК изобщо има някакво наблюдение и контрол върху състезателите, които праща на игрите. И как атлетката сама е посегнала към стимуланта, без никой, дори треньорът и да разбере.

Същевременно Дънекова отправи обвинения към WADA, че списъците с това кой да бъде проверяван, били предварително изготвени. И тя неизменно била в тях...

И обяви, че не се чувства виновна.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията