Нов епизод на „Емоции с Моци”

Героят на Разград често показва, че не уважава достатъчно България

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:15 ч., 01 Март 2015
0
2522
Lap.bg

„Мооооци, Мооооци, Мооооци!”.

Коментарът на Би Ти Ви още кънти в ушите след епичния мач Лудогорец – Стяуа в плейофа на Шампионската лига.

Чудо невиждано бе как румънският защитник Козмин Моци застана на вратата при дузпите заради червен картон на Владислав Стоянов в 120-ата минута.

Спаси две и прати отбора си в Шампионската лига.

Една от трибуинте на арената в Разград носи името му. Клипове по интернет, електронни и печатни медии възхваляваха какво значи емоция с Моци. Румънецът бе издигнат в национален герой на България.

Наистина онази гореща нощ на август беше неговата. А отскоро официално Моци е и най-добър защитник на „А” група, както и най-добър чужденец.

С други думи – човек за пример!

Но? След Стяуа Моци наистина си повярва, че ако го издигнат за кандидат-президент на България, коментаторът толкова силно ще завика името му, че това ще се случи наистина.

На терена той е добър футболист. Сърцат бранител, лидер. Но когато носиш такава слава, неминуемо все повече се вглеждат в теб. В доста мачове от Шампионската лига Моци направи грешки, най-вече срещу Ливърпул.

В родното първенство във всеки двубой играе на ръба на грубостта и често го прекрачва безнаказано.

Но Лудогорец е силен на деня и както Красимир Балъков каза, „често триковете минават”. Моци обича да е първа писта в разправии със съдиите. Защото номерът минава. Но в Ловеч граничата не бе пристъпена, а директно направи лъвски скок от другата страна.

В България рядко футболист се гони за игра след съдийски сигнал, защото реферите предпочитат да „спят спокойно”. Особено когато трябва после да се занимават с някой от грандовете.

Но Моци не остави избор на Георги Йорданов. Не веднъж, а дваж националният герой изрита топката. Вторият път бе съвсем явно и неуважително. Изпуснал си е нервите, получава втори жълт картон – нищо ненормално или несрещано във футбола.

С всичко след това Козмин Моци показа, че не уважава достатъчно държавата, в където си изкарва хляба.

Приемаме, че разправията със съдията е нещо в реда на нещата. Но тв камерите уловиха Моци да покаже не един, а два средни пръста към трибуните. А благодарение на телевизията – на всички футболни фенове. Това не бе всичко!

Стигна до тунера, понечи още веднъж да ритне топка. Замахна и... се спря. Още едно неуважение! После репортерите на Диема започнаха да разказват, че се е спречкал (за да не използват по-тежка дума) с полицаите в тунела.

Почти щяло да стигне до нещо по-сериозно. Едва ли би трябвало да се съмняваме в думите на колегите. Освен това в тези зони винаги има камери за наблюдение, които могат да показват.

В прав текст

Дотук добре – вина има, но какво ще е наказанието?

Дотук добре – вина има, но какво ще е наказанието?

Членовете на дисциплинарната комисия на БФС със сигурност са се хванали за главите, когато са гледали кадрите. Историята помни много случаи, когато тук Левски, ту ЦСКА, ту други силни на деня са натискали за максимално опрощаване на подобни действия.

Сега силният е Лудогорец, който глътна вода в битката за титлата. Собственикът Кирил Домусчиев има много власт, освен това е и член на изпълкома. Бизнесменът обича да се прави на много принципен и би било интересно да коментира поведението на своята суперзвезда.

За серията провинения в Англия например Моци щеше да бъде наказан поне за пет двубоя.

У нас въпросът е дали ще е един или два. Ще се четат и препрочитат буквите на правилника, все някое от действията няма да е описано. Средните пръсти вероятно ще минат само с глоба. Но да дадем някои примери.

Лудият Тончи Кукоч от ЦСКА пробяга целия терен в опит да гони Георги Петков от Славия и успя да го бутне в началото на тунела в гърба. Отнесе два мача наказание.

Тук Моци се е блъскал с полицаите. През 2012 година камерунецът от ЦСКА Нджонго Присо получи червен картон на терена и след това се сби с полицаи в тунела – 5 мача наказание, безобразно смекчено по-късно на два. През 2002-а Илиян Стоянов от Левски си позволи да удари на терена рефера Димитър Димитров на дербито със Славия, но не получи червен картон. Последва наказание по доклад от 6 мача, намарено после на два.

Това е само част от историята.

Много вероятно е Козмин Моци също да бъде наказан по-сурово в началото, за да се събере апелативната комисия и да сведе санкцията до минимум. Още е пресен примера как Домусчиев посочи вратата на Любо Пенев и след няколко часа БФС узакони решението. Нищо чудно да имаме подобен сценарий и сега. И така няма да пренапишем историята, помагала по подобен начин на „сини” и „червени”, на Литекс..

Но каквото и да се случи, средните румънски пръсти ще ни избождат очите редом с еМОЦИиите от Стяуа и безнаказаните ритниците в кокалчетата из родните географски ширини.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията