McLaren няма резервен план

В британския тим не планират да се отказват от Honda

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 15 Авг 2015
0
82
GETTY IMAGES

McLaren няма резервен план, ако съюзът с доставчика на мотори Honda се провали. Това призна състезателният директор на британския тим от Формула 1 Ерик Булие, който обаче поясни, че плановете на Honda са за „дългосрочно участие” във Формула 1.

Освен това, в McLaren се решени на всичко, за да направят това партньорство печелившо, вместо тимът да си търси друг доставчик на двигатели.

„Нямаме резервен план – обясни Булие пред списание Autosport. – Всичко зависи от нас, трябва да направим така, че да работим успешно заедно. Това е като брака, понякога има стрес и трудности, но вървим в една посока.

„Вярваме, че ще се справим, защото от Honda са заявили, че плановете им са за дългосрочно участие във Формула 1 и създадоха страхотна база, която работи изцяло за състезателните им мотори.

„Ясно е, че екипът на Honda има нужда от време за адаптация, трябва да научат много нови неща, да натрупат опит, да изчистят всички трудности в работата си и когато всичко бъде оправено, резултатите ще са страхотни.”

McLaren и Honda обединиха усилия за сезон 2015 във Формула 1, като надеждите и на двете страни са, че те успеят да повторят успехите си от периода 1988-1992, когато Айртон Сена и Ален Прост дадоха силен старт на съюза с 15 победи в 16 състезания през 1988.

McLaren-Honda спечели четири поредни титли при пилотите и четири при конструкторите и тази серия беше спряна чак през 1992 от Найджъл Менсъл и Williams-Renault.

Но в края на 80-те години Honda обедини усилията си с McLaren едва в петата си година от участието си във Формула 1, която стартира през 1983 година с тима на Spirit, а след това дойдоха и първите успехи с Williams и Lotus.

Булие призна, че успехите в миналото натежават допълнително върху работата на тима с Honda, тъй като това е една първата година на Honda при завръщането на марката във Формула 1, предшествана от 6-годишна пауза, през която японците бяха далеч от световния шампионат.

„Според мен, сравненията с 80-те години не са особено коректни, защото през 1988, когато McLaren започва работа с Honda, това е петият сезон на японците във Формула 1, а сега компанията реши да се върне в световния шампионат и сега е първият й сезон – обясни Булие. – Екипът на Honda работи много отдадено, компанията е отделила много ресурси, но фактът, че програмата за новите мотори беше стартирана едва преди две години, което не е достатъчен срок, за да постигнеш успехи в световния шампионат.”

Булие отново заяви, че решението на McLaren да си търси нов партньор след решението на Mercedes да има собствен отбор за 2010 година, е било правилно.

„Ние имаме някои основни правила, заради това се насочихме към Honda – допълни французинът. – Когато в Mercedes решиха, че ще имат собствен отбор във Формула 1, на нас ни беше ясно, че ние ще сме със статут на клиентски тим. А в момента, в който се сдобиеш със статут на клиентски тим, трябва да знаеш, че никога няма да станеш световен шампион.

„С Honda имахме възможност да сме заводският тим на компанията и ние се възползвахме от това.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията