Българският бокс май тръгва нагоре

Отново в играта

Анна Николова
Анна Николова 09:15 ч., 17 Авг 2015
0
78
Lap.bg

След години на скандали, липса на средства и проблеми един от спортовете, които в България са символ на успех – бокса като че ли започва да изплува от дупката. И отново е в играта за разпределение на медали и титли.

Поне това показа завършилото преди часове европейско първенство,  на което Самоков бе домакин. Със сериозна доза подкрепа от държавата, която обаче е и задължителна за форум от подобна величина, родната федерация се справи перфектно с организацията на събитието.

„Невероятно място”, „Голямо забавление”, „Страхотна организация”  са само част от оценките, които могат да бъдат прочетени на сайта на световната федерация по бокс.

„Перфектно първенство” пък е оценката на Европейската федерация.

И всичко това придружено от четвъртото място в крайното класиране по нации и пет медала, от които един златен.

„Благодаря и на министър Кралев, който подкрепя българския бокс и въобще спорта и се надявам и за в бъдеще да имаме предан партньор в лицето на държавата.  Освен с победите на ринга, България печели и с добрата организация на подобни отговорни форуми. Сега поискахме домакинството и на европейското за жени догодина, защото ние имаме и много силни състезателки. А и боксът вече не е само мъжки спорт, медалите нямат пол”, категоричен бе президентът на родната федерация Красимир Инински.

Той не спести похвалите си за състезателите, като бе категоричен, че  българският бокс не възвръща, а затвърждава позициите си на европейската и световна сцена.

„Всяко едно от тези момчета, които се качиха на ринга в Самоков, имат добро бъдеще, щом оставят сърцето си на ринга, както го направиха повечето от тях”, обясни Красимир Инински.

Логично най-големите похвали бяха за европейския шампион Даниел Асенов.

„Той е едва на 18, но игра като истински мъж! Ние сме започнали да го подготвяме и подкрепяме още от юношеска възраст и наистина бъдещето е пред него”.

Колко важен е този успех и ще може ли Асенов да го развие, ще покаже бъдещето. Факт е обаче, че той е първият европейски първенец на България от седем години насам.  А от последните медали на континентален форум българският бокс го делят четири години.

Сега предстои по-трудното – възвърнатите позиции да бъдат защитени. От федерацията вече обявиха, че още от днес забравят постижения и започват работа наново. А крайната цел е една – игрите в Рио де Жанейро, до които остава по-малко от година.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията