Лионел Меси

Защо Меси заговори за напускане на Барселона?

Бъдещето на аржентинеца на Ноу Камп зависи от изборите за президент

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 20 Ное 2014
0
59
Getty Images

Приятелският мач между Аржентина и Португалия или мегасблъсъкът между Меси и Роналдо трябваше да са централно събитие на сблъсъците между националните отбори през тази седмица.

24 часа преди срещата обаче суперзвездата на Аржентина Лионел Меси стресна феновете на Барселона като изненадващо заяви, че не е сигурен дали ще остане на „Ноу Камп” до края на кариерата си, както неведнъж е декларирал, че би желал.

Изявлението на Лео обаче не е никак случайно

Още в края на миналия сезон когато към сънародника му Херардо Мартино се изсипаха серия от критики заради неубедителните изяви на каталунците под негово ръководство, Меси започна да обмисля раздяла с клуба. Съмненията си той изразил на среща с Тито Виянова, малко преди бившият помощник и старши треньор да почине през април.

Виянова обаче посъветвал Лео да почака. Въпреки това мениджърският екип на Меси започнал да проучва оферта от Пари Сен Жермен. Предложението може да бъде актуално и следващото лято или в близко бъдеще...

Съдбата на Меси обаче зависи много и от предстоящите през 2016 г. избри за президент на Барселона

Почти сигурно е, че поста отново ще заеме Жоан Лапорта, който ще се опита да промени намеренията на аржентинеца.

Не бива да се забравая, че именно докато Лапорта бе президент, а Хосеп Гуардиола треньор Меси достигна върха в кариерата си. Ситуацията тогава простичко бе обобщена от Пеп: „Барселона е във форма, когато Лео е във форма. А за да стане това, той трябва да е щастлив”.

Точно сега обаче Лео никак не е щастлив

Спадът във формата му се видя още по време на двубоя с Реал (Мадрид) преди две години, който отбеляза началото на края на ерата Гуардиола. Тогава изявите на Лео предизвикаха много дискусии, но времената станаха още по-трудни два месеца по-късно когато Пеп окончателно си тръгна от „Ноу Камп”.

Една от причините за напускането на Гуардиола всъщност бе неразбирателството му с ръководството на клуба в лицето на тогавашния президент Сандро Росел.

Горе-долу същата е ситуацията и при Меси. С предишния президент Лапорта той бе изградил истински хармонична връзка. Към настоящото ръководство пък изпитва сериозни съмнения, че подготвя продажбата му.

Йохан Кройф

„С привличането на Неймар, аз бих помислил за раздяла с Меси”, обяви и бившият треньор на каталунците.

„Всеки, който идва на стадиона иска да види какво може бразилецът, но за тази цел отборът трябва да е ефективен”, мотивира се той.

Политиката на Гуардиола бе да се привличат играчи като Алексис, които допълват Меси.

Докато с привличането на Неймар, аржентинецът изпитва съмнения, че ръководството му търси заместник, за да изгради отбор, който да повтори и дори подобри постиженията на тима, създаден от Лапорта и Гуардиола.

Меси бе неприятно изненадан и от условията, които получи Неймар, макар и само на 21 години

Те бяха много подобни на неговите, преди клуба да предложи на аржентинеца завишени финансови условия.

Лео останал сюрпризиран и от факта, че бившият нападател на Сантос е получил предложение за удължаване на договора, след малко повече от година  престой на „Ноу Камп”. Особено на фона на изявленията на вицепрезидента Хавиер Фауст, който дълго време обясняваше, че на Меси няма да бъде предлаган по-добър договор, на което нападателят отговори, че икономиста „не разбира нищо от футбол”.

 В последствие двете страни постигнаха договорка, но епизодът остави горчив привкус на суперзвездата на каталунците.

Защитаван публично от Гуардиола и Лапорта, сега Лео не се радва на подобно отношение от страна на ръководството и определено е недоволен от това. Аржентинецът е твърдо убеден, че като №1 в историята на клуба заслужава да получава отношение, което да го кара да се чувства по-комфортно.

Освен това Меси е уморен от критиките към неговото представяне, които започнаха още от сезон 2012/13, когато започнаха и проблемите му с контузиите

Убеден е и че испанската съдебна система го използва за да бъде пример как се справя тя с данъчните измами.

На терена ситуацията също не е особено розова

Меси не бе блестящ въпреки че в последния мач Барселона спечели срещу Алмерия. Аржентинецът обаче бе принуден да се връща дълбоко в собствената половина, за да получи топката и откровено заяви на Луис Енрике, че се нуждае от присъствието на Шави на терена.

Това налага промяна в тактиката на треньора. Освен това обаче Лео губи доверието на съотборниците си в съблекалнята, особено след пораженията срещу Реал и Селта.

Хвърлен камък

„Барселона разполага с достатъчно качествени играчи, за да спечели трофеи през сезона”, категоричен е Лионел Меси.

Но въпреки това той не вярва достатъчно нито в Луис Енрике, нито в спортния проект, който той осъществява. И ако е приел с разбиране нежеланието на Барселона да поднови договора на добрия му приятел Жозе Мануел Пинто, не така стоят нещата с трансферите на Сеск Фабрегас и Алексис Санчес.

Затова въпреки изявленията на баща му Хорхе и собствените си твърдения „ако зависеше от мен, бих останал тук завинаги”, Меси ще започне да проучва оферти, ако Барселона не направи нещо, за да се почувства отново щастлив.

Единствената надежда на феновете на клуба е завръщането на Лапорта на президентския пост. Очаква се бившият шеф да потърси контакт с аржентинеца съвсем скоро, за да го увери, че се надява да изгражда своя нов проект около него. Само този факт може да гарантира, че четирикратния носител на Златната топка ще продължи да носи същия екип и в следващите години. 

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията