Голдън Стейт Уориърс триумфира в НБА

Най-добрият отбор в редовния сезон стана и шампион

Анна Николова
Анна Николова 09:05 ч., 17 Юни 2015
0
66
Getty Images

Най-добрият отбор от редовния сезон в Националната баскетболна асоциация – Голдън Стейт Уориръс спечели шампионската титла.

В двубой №6 от финалната серия с Кливлънд Кавалиърс тимът се наложи с 105:97 и след 4:2 победи в плейофната серия триумфира с шампионските пръстени.

Това е първи успех за Голдън Стейт Уориръс от 40 години насам.

Любопитно е, че и двете отличия са спечелени след преместването на Уориърс в Оукланд в началото на 70-те години на миналия век. Нито един от настоящите играчи на Голдън Стейт обаче не е бил роден през 1975 г. когато за последно тимът става шампион.

Избраха Андре Игуодала за MVP

Въпреки очакванията наградата за най-полезен състезател да отиде при суперзвездата на Голдън Стейт Стеф Къри, за носител на отличието от финалната серия бе определен Андре Игуодала.

В гласуването на медиите той получи седем гласа срещу 4 за ЛеБрон Джеймс.

Звездата на Кливлънд също бе сред фаворитите за индивидуалната награда, но представянето му в последния двубой не бе на ниво именно заради изявите на Игуодала в защита.

Баскетболистът на Голдън Стейт приключи серията със средно 16,6 точки, 6,4 борби и 4,4 асистенции на мач.

Въпреки това те написаха нова славна страница в историята на клуба след като през сезона тимът постигна 83 победи, което е трети най-добър резултат в историята на Лигата.

За треньора на новия шампион Стив Кър това е шесто злато в НБА.

Преди това той е три пъти шампион с Чикаго и два пъти със Сан Антонио. С Голдън Стейт обаче той достигна до първото място още в първата си година начело на тима. Така той повтори постижението на Пат Райли от 1982 г. който е първият треньор, спечелил отличието още в първия си сезон начело на даден тим.

С успеха пък Уориърс потвърдиха мнението на статистиците, че шампион в Лигата става тимът,  който спечели ключовия двубой №5 в серията.

Анализаторите зад Океана пък бяха категорични, че между шампионския тим от 1975 и настоящия има твърде много общи неща.

"И двата тима имаха възможности за ротация. Онзи отбор от 1975 имаше девет играчи, които играеха средно по 10 минути на мач. Настоящият има 11 баскетболисти със същите показатели. И онзи отбор, и този имат по две суперзвезди", отбеляза USA Today в анализа си.

Според изданието голямата разлика между двата тима обаче е в очакванията на фенове и специалисти.

"От отбора от 1975 г. никой не очакваше да стане шампион. От настоящия състав на Голдън Стейт обаче след първото място в редовния сезон се очакваше точно това. И се случи", отбелязва още авторитетния ежедневник.

Любопитно е, че и в трите кръга на плейофите този сезон Уориръс приключват серията с победа като гост.

Тимът можеше да триумфира у дома само ако се бе стигнало до мач №7.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията